Отидете към основна версия

15 465 8

„Бащата на дюнера“ почина в Берлин на 80 години

  • дюнер-
  • германия-
  • кадир нурман

Кадир Нурман пропуска да патентова изобретението си и не се облагодетелства от бума в дюнер индустрията в Германия

Снимка: Facebook

„Създателят на дюнера“ Кадир Нурман е починал в Берлин на 80 години, предаде Би Би Си.

Пред ДПА германо-турската бизнес асоциация изказва съболезнования на семейството и близките на Нурман, определяйки го като "баща на дюнера", който с дейността си е помогнал за разкриването на много работни места.

Първото си заведение за дюнер той отваря на жп гарата в Западен Берлин през 1972 г. Самият Нурман има съдбата на гастарбайтер. Пристига в Западна Германия през 1960 г. Шест години по-късно той се мести от Щутгарт в Западен Берлин. Междувременно му хрумва, че популярния в Турция дюнер може би ще се хареса на забързания начин на живот. Практиката потвърждава идеята му и в наши дни изпеченото на шиш месо, нарязано на малки хапки и гарнирано със салата и сосове по желания е една от най-предпочитаните форми на бърза закуска за германците.

Самият Кадир Нурман през 2011 г. получава признанието от Асоциацията на производителите на турски дюнер  за приноса си за създател на дюнера в Германия.

Самият Кадир Нурман пропуска да патентова изобретението си и не се облагодетелства от бума в дюнер индустрията в Германия.  През 2011 г. в интервю за в. „Франкфуртер Рундшау“ той заяви, че е щастлив, че толкова много турци могат да се прехранват от правенето на дюнер и че милиони са опитали неговия вкус.

Дюнерът в Германия се продава с пилешко, пуешко или телешко месо. Може да е пикантен или не, с леко препечен или обикновен хляб, коментира „Дойче веле“.

В момента в Германия има 16 000 заведения за дюнер. 1000 от тях се намират в столицата Берлин. Германските компании, които произвеждат месо за печене и машини за дюнер осигуряват нуждите на 80% от пазара на ЕС, припомня Би Би Си.

По данни от 2011 г. В производството му са ангажирани 60 000 души, а оборотът от продажбите достига 3,5 млрд. евро, пресмята „Дойче веле“. На ден се обработват по около 600 тона месо – 400т.  за германските заведения за бързо хранене и 200 за други европейски страни. 60% от месото идват от Германия, останалата част е с произход от Белгия, Холандия и Франция.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • ЕК: Няма да забраняваме дюнерите

    "Европейският парламент не забранява дюнерите. Членовете на ЕП се безпокоят относно предложението на ЕК за разрешаване на фосфатни добавки в замр ...
    06.12.2017
    1 938
    4