„Създателят на дюнера“ Кадир Нурман е починал в Берлин на 80 години, предаде Би Би Си.
Пред ДПА германо-турската бизнес асоциация изказва съболезнования на семейството и близките на Нурман, определяйки го като "баща на дюнера", който с дейността си е помогнал за разкриването на много работни места.
Първото си заведение за дюнер той отваря на жп гарата в Западен Берлин през 1972 г. Самият Нурман има съдбата на гастарбайтер. Пристига в Западна Германия през 1960 г. Шест години по-късно той се мести от Щутгарт в Западен Берлин. Междувременно му хрумва, че популярния в Турция дюнер може би ще се хареса на забързания начин на живот. Практиката потвърждава идеята му и в наши дни изпеченото на шиш месо, нарязано на малки хапки и гарнирано със салата и сосове по желания е една от най-предпочитаните форми на бърза закуска за германците.
Самият Кадир Нурман през 2011 г. получава признанието от Асоциацията на производителите на турски дюнер за приноса си за създател на дюнера в Германия.
Самият Кадир Нурман пропуска да патентова изобретението си и не се облагодетелства от бума в дюнер индустрията в Германия. През 2011 г. в интервю за в. „Франкфуртер Рундшау“ той заяви, че е щастлив, че толкова много турци могат да се прехранват от правенето на дюнер и че милиони са опитали неговия вкус.
Дюнерът в Германия се продава с пилешко, пуешко или телешко месо. Може да е пикантен или не, с леко препечен или обикновен хляб, коментира „Дойче веле“.
В момента в Германия има 16 000 заведения за дюнер. 1000 от тях се намират в столицата Берлин. Германските компании, които произвеждат месо за печене и машини за дюнер осигуряват нуждите на 80% от пазара на ЕС, припомня Би Би Си.
По данни от 2011 г. В производството му са ангажирани 60 000 души, а оборотът от продажбите достига 3,5 млрд. евро, пресмята „Дойче веле“. На ден се обработват по около 600 тона месо – 400т. за германските заведения за бързо хранене и 200 за други европейски страни. 60% от месото идват от Германия, останалата част е с произход от Белгия, Холандия и Франция.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 comments
най-вредната,най-нездравословната храна за човека!
Тук никой не му потърси сметка за стореното зло,но-
надявам се-оттатък ще разнищят далаверата.......
Коментиран от #2, #4
10:38 27.10.2013
2 Пламен Пепелов
До коментар #1 от "comments":
1, а ти що си мислиш, че тва което продавата веригите за бързо хранене, като МакДоналдс, не е вредна10:58 27.10.2013
3 comments
всички ни българин-и тия,и ония са пълни МАСКАРИ!
Като добре знам това и програмата им,НИКОГА И ПОД
НИКАКЪВ ПОВОД не ги посещавам и консумирам!
Стремя се винаги да избирам ПО-МАЛКОТО ЗЛО,защото
ТО е тотално навсякъде и спасението е само НА СЕЛО-
при животните и градинката.......
Макар добре да знам,че дори там няма спасение от онова,
КОЕТО РЪСЯТ ОТГОРЕ....
Но-по-добре-по-малкото зло,нали??!....
12:57 27.10.2013
4 Veselin Bernardov
До коментар #1 от "comments":
Не че нещо, пичага, ама що реши че дюнера е най-вредната и нездравословна храна ? Ти сериозен ли си ли си ? Печено пилешко месо ? зеленчуци ? питката ? какво да ядеме според теб. Ти май само си пробвал в кварталната осмърдяна дюнерджийница при някой циганин... или по лошо в някой селски курорт на морето.Ял ли си дюнер в германия? или в турция или в гърция? не че има значение, ти си предубеден кон с капаци.
Човека е измислил нещо дето милиони хора ядат, и е заслужил уважението им, както и моето.
Ти освен да храниш починал човек, с какво ще се похвалиш ?
13:52 27.10.2013
5 comments
при мен!
Защото-и кока-кола-та я пият милиони,макар че на всички е ясно,
че е абсолютно вредна със съставките си!
И не е само тя от всичкото,което така усърдно ни предлагат и
натрапчиво рекламират!
Тия неща са ги изучили и казали хора,много по-умни и от мен,
и от теб-проблема обаче на такива с капаци на очите и ушите
точно като теб е ЧЕ НЕ СА ГИ ЧУЛИ или не искат да ги чуят!
Направи един опит за себе си-когато у дома купите черен
свински дроб за пържене или готвене-суров и свински
най-вече,защото химико-биологически е най-близко до
човешкият-та,пусни в някаква чаша парченце от него,залей го
с любимата кола и на сутринта напразно ще го търсиш
в течността!
Класически пример е и е съвсем показателен ако има кой
да го осмисли и разбере.
Между другото-аз съм от малцината в днешният свят,които
доста отдавна се грижат добре за тялото си и то отвръща
подобаващо на това!
Ако стигнеш някога моите години и моето здраве,може би-
чак тогава ще разбереш правотата ми.
Това,обаче,просто няма как да се случи,ако продължиш
тичешком и поглеждайки часовника си да гълташ като гъсок
любимите бургери,хамбургери,дюнери,хот-дог-ове и какви ли
още не невероятни и несъвместими комбинации,обилно полети
с коли,спрайт,"енергиини" напитки и всичко друго,различно от
нормалната,обикновена и незаменима напитка-водата!
Но по принцип-всеки да консумира това,което сам си избере и
харесва-по този начин си избира и к
Коментиран от #6, #8
16:08 27.10.2013
6 Ismail Asenov
До коментар #5 от "comments":
Ако ядем само моркови и пием само вода нима ще живем до 130 години ?16:32 27.10.2013
7 comments
ресурс на тялото ни е наистина до около 120-130г.
Поне така твърдят напоследък.
Ако,разбира се,човек спазва основни,жизнено важни и приети
за полезни правила за основната биохимична дейност на тялото!
Изобщо не става дума за железни,аскетични и граничещи с
крайности неща-това го казвам уверено от личен опит!
Заедно с мнението ми,че всеки сам избира какво и как да
консумира и съответно-и как и колко да живее!....
Има,разбира се,и определена генна предопределеност-
наясно съм с тази особеност,но заедно с това твърдя,че можем
да и помогнем в програмата и и самите ние!
Това е.
16:46 27.10.2013
8 EMSKI
До коментар #5 от "comments":
Дядо ми ползваше мас ,вместо олио ядеше селски хляб на поразия,пиеше по една глътка ракия преди всяко ядене,пиеше здраво червено домашно вино...до последно...до 96 години!!!!20:55 27.10.2013