27 Октомври, 2013 09:13 16 413 8

„Бащата на дюнера“ почина в Берлин на 80 години

  • дюнер-
  • германия-
  • кадир нурман

Кадир Нурман пропуска да патентова изобретението си и не се облагодетелства от бума в дюнер индустрията в Германия

„Бащата на дюнера“ почина в Берлин на 80 години - 1
Снимка: Facebook

„Създателят на дюнера“ Кадир Нурман е починал в Берлин на 80 години, предаде Би Би Си.

Пред ДПА германо-турската бизнес асоциация изказва съболезнования на семейството и близките на Нурман, определяйки го като "баща на дюнера", който с дейността си е помогнал за разкриването на много работни места.

Първото си заведение за дюнер той отваря на жп гарата в Западен Берлин през 1972 г. Самият Нурман има съдбата на гастарбайтер. Пристига в Западна Германия през 1960 г. Шест години по-късно той се мести от Щутгарт в Западен Берлин. Междувременно му хрумва, че популярния в Турция дюнер може би ще се хареса на забързания начин на живот. Практиката потвърждава идеята му и в наши дни изпеченото на шиш месо, нарязано на малки хапки и гарнирано със салата и сосове по желания е една от най-предпочитаните форми на бърза закуска за германците.

Самият Кадир Нурман през 2011 г. получава признанието от Асоциацията на производителите на турски дюнер  за приноса си за създател на дюнера в Германия.

Самият Кадир Нурман пропуска да патентова изобретението си и не се облагодетелства от бума в дюнер индустрията в Германия.  През 2011 г. в интервю за в. „Франкфуртер Рундшау“ той заяви, че е щастлив, че толкова много турци могат да се прехранват от правенето на дюнер и че милиони са опитали неговия вкус.

Дюнерът в Германия се продава с пилешко, пуешко или телешко месо. Може да е пикантен или не, с леко препечен или обикновен хляб, коментира „Дойче веле“.

В момента в Германия има 16 000 заведения за дюнер. 1000 от тях се намират в столицата Берлин. Германските компании, които произвеждат месо за печене и машини за дюнер осигуряват нуждите на 80% от пазара на ЕС, припомня Би Би Си.

По данни от 2011 г. В производството му са ангажирани 60 000 души, а оборотът от продажбите достига 3,5 млрд. евро, пресмята „Дойче веле“. На ден се обработват по около 600 тона месо – 400т.  за германските заведения за бързо хранене и 200 за други европейски страни. 60% от месото идват от Германия, останалата част е с произход от Белгия, Холандия и Франция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comments

    0 1 Отговор
    ....Аха-починал е най-сетне създателят на най-несъвместимата,
    най-вредната,най-нездравословната храна за човека!
    Тук никой не му потърси сметка за стореното зло,но-
    надявам се-оттатък ще разнищят далаверата.......

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Пламен Пепелов

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "comments":

    1, а ти що си мислиш, че тва което продавата веригите за бързо хранене, като МакДоналдс, не е вредна
  • 3 comments

    0 0 Отговор
    Знаеш ли,Пламене-ако перефразирам един познат на
    всички ни българин-и тия,и ония са пълни МАСКАРИ!
    Като добре знам това и програмата им,НИКОГА И ПОД
    НИКАКЪВ ПОВОД не ги посещавам и консумирам!
    Стремя се винаги да избирам ПО-МАЛКОТО ЗЛО,защото
    ТО е тотално навсякъде и спасението е само НА СЕЛО-
    при животните и градинката.......
    Макар добре да знам,че дори там няма спасение от онова,
    КОЕТО РЪСЯТ ОТГОРЕ....
    Но-по-добре-по-малкото зло,нали??!....
  • 4 Veselin Bernardov

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "comments":

    Не че нещо, пичага, ама що реши че дюнера е най-вредната и нездравословна храна ? Ти сериозен ли си ли си ? Печено пилешко месо ? зеленчуци ? питката ? какво да ядеме според теб. Ти май само си пробвал в кварталната осмърдяна дюнерджийница при някой циганин... или по лошо в някой селски курорт на морето.
    Ял ли си дюнер в германия? или в турция или в гърция? не че има значение, ти си предубеден кон с капаци.
    Човека е измислил нещо дето милиони хора ядат, и е заслужил уважението им, както и моето.
    Ти освен да храниш починал човек, с какво ще се похвалиш ?
  • 5 comments

    1 1 Отговор
    Хей,№4-онова сравнение е с по-голяма сила при теб,отколкото
    при мен!
    Защото-и кока-кола-та я пият милиони,макар че на всички е ясно,
    че е абсолютно вредна със съставките си!
    И не е само тя от всичкото,което така усърдно ни предлагат и
    натрапчиво рекламират!
    Тия неща са ги изучили и казали хора,много по-умни и от мен,
    и от теб-проблема обаче на такива с капаци на очите и ушите
    точно като теб е ЧЕ НЕ СА ГИ ЧУЛИ или не искат да ги чуят!
    Направи един опит за себе си-когато у дома купите черен
    свински дроб за пържене или готвене-суров и свински
    най-вече,защото химико-биологически е най-близко до
    човешкият-та,пусни в някаква чаша парченце от него,залей го
    с любимата кола и на сутринта напразно ще го търсиш
    в течността!
    Класически пример е и е съвсем показателен ако има кой
    да го осмисли и разбере.
    Между другото-аз съм от малцината в днешният свят,които
    доста отдавна се грижат добре за тялото си и то отвръща
    подобаващо на това!
    Ако стигнеш някога моите години и моето здраве,може би-
    чак тогава ще разбереш правотата ми.
    Това,обаче,просто няма как да се случи,ако продължиш
    тичешком и поглеждайки часовника си да гълташ като гъсок
    любимите бургери,хамбургери,дюнери,хот-дог-ове и какви ли
    още не невероятни и несъвместими комбинации,обилно полети
    с коли,спрайт,"енергиини" напитки и всичко друго,различно от
    нормалната,обикновена и незаменима напитка-водата!
    Но по принцип-всеки да консумира това,което сам си избере и
    харесва-по този начин си избира и к

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Ismail Asenov

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "comments":

    Ако ядем само моркови и пием само вода нима ще живем до 130 години ?
  • 7 comments

    0 0 Отговор
    ....Не подозираш,навярно,колко си прав,№6-биологичният
    ресурс на тялото ни е наистина до около 120-130г.
    Поне така твърдят напоследък.
    Ако,разбира се,човек спазва основни,жизнено важни и приети
    за полезни правила за основната биохимична дейност на тялото!
    Изобщо не става дума за железни,аскетични и граничещи с
    крайности неща-това го казвам уверено от личен опит!
    Заедно с мнението ми,че всеки сам избира какво и как да
    консумира и съответно-и как и колко да живее!....
    Има,разбира се,и определена генна предопределеност-
    наясно съм с тази особеност,но заедно с това твърдя,че можем
    да и помогнем в програмата и и самите ние!
    Това е.
  • 8 EMSKI

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "comments":

    Дядо ми ползваше мас ,вместо олио ядеше селски хляб на поразия,пиеше по една глътка ракия преди всяко ядене,пиеше здраво червено домашно вино...до последно...до 96 години!!!!