Отидете към основна версия

2 754 3

Круизният туризъм с голям потенциал в тази част на света

  • каспийско море-
  • казахстан-
  • круизен кораб-
  • туризъм

Каспия е новият регион, където ще се развива

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Круизният туризъм по Каспийско море има голям потенциал за развитие и ще представлява интерес, наред с други места за казахстанските туристи, за да се запознаят с културата и историята на различни страни.

„Ще има търсене за този вид туризъм. Това е доста интересен проект, ще бъде интересен поради факта, че има различни градове на Каспийско море и всички те са уникални - Баку, Актау, Дербент, Махачкала , Астрахан. Това са различни градове с различна култура, с различен потенциал, история. Ако туристическите компании опаковат всичко красиво, измислят история, ще бъде интересно". Това мнение изрази пред журналисти на брифинг посланикът на Казахстан в Русия Даурен Абаев, който посети Астраханска област в рамките на работно пътуване.

Той уточни, че в момента Казахстан и Астраханската област, освен в туристическия сектор, имат голям потенциал за сътрудничество и в области като културни и хуманитарни връзки, сътрудничество в образователната сфера и по-нататъшното развитие на външнотърговските отношения.

"Има увеличение в търговския оборот на Казахстан специално в Астраханската област. Като цяло през 2022 г. търговският оборот между Казахстан и Русия възлиза на 26 млрд. USD. Това е цифра, която нараства и това ни прави много щастлив“, каза Абаев.

През 2024 г. ще започне продажбата на ваучери за круизен тур по Каспийско море с посещения в пристанищата на каспийските държави на четирипалубния лайнер „Петър Велики“, който се завършва в корабостроителниците в Астрахан. Строителството на кораба се извършва по поръчка на Мостурфлот, като началото на строителството му в Астраханския корабостроителен завод "Лотос" беше дадено от руския президент Владимир Путин през август 2016 г.

Република Казахстан е един от основните чуждестранни партньори на Астраханската област. Споразуменията за трансгранично търговско, икономическо, научно-техническо и културно сътрудничество са в сила от няколко години между регионалното правителство и акиматите на Атърауската, Мангистауската и Западноказахстанската области на Република Казахстан. Според регионалните власти в региона са регистрирани над 30 предприятия с участието на казахски капитал.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.

Свързани новини