Отидете към основна версия

4 070 18

Русия и Казахстан се договориха за нефта

  • русия-
  • казахстан-
  • нефт-
  • договорка

Двете държави подписаха договори за рекордна сума

Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Русия и Казахстан възнамеряват да засилят диалога по въпроси, свързани с геоложките проучвания, производството на труднодостъпен нефт, диверсификацията на маршрутите за транспортиране на енергия, както и обмена на опит и обучение. Изпълнение на планове за изграждане на нови тръбопроводи и реконструкция от съществуващите такива за ефективен транспорт на природен газ, нефт и петролни продукти до потребители две държави и до трети страни“, се казва в изявление направено след срещата Путин-Токаев в Астана.

Русия и Казахстан възнамеряват да работят заедно в областта на мирната ядрена енергия и в областта на осигуряването на енергийната сигурност. Двете страни ще разширят потенциала за взаимодействие в електроенергийния сектор, включително чрез използване на иновативни технологии.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев смята за важно разработването на съвместни петролни и газови проекти с Русия. "Обсъдихме сътрудничеството в областта на енергетиката, както и хода на изпълнението на големи петролни и газови проекти. Изглежда важно да доразвием проекта за доставка на руски газ в южните посоки, както и да увеличим обема на транзит на руски петрол за Китай през Казахстан“, каза той след преговорите с президента на Русия на Владимир Путин.

Токаев каза още, че по време на преговорите страните са отбелязали важността на устойчивото функциониране на Каспийския тръбопроводен консорциум. "В тази връзка изразих нашата благодарност на руския президент Владимир Владимирович Путин. Каспийският тръбопроводен консорциум работи успешно", каза лидерът на Казахстан.

По думите му специално внимание по време на преговорите е било отделено на транспортно-транзитния сектор. „Разбрахме се да положим усилия за координирано развитие на транспортните коридори, преминаващи през територията на нашите страни“, подчерта Токаев.

Делегациите на Форума за междурегионално сътрудничество между Русия и Казахстан подписаха споразумения на обща стойност 83 млн. USD се съобщава в канала Telegram на форума, проведен в Костанай. Също така бяха постигнати договорености за намеренията за реализиране на няколко съвместни проекта в Казахстан с участието на руската страна, включително проект за изграждане на завод за производство на устойчиви на съхранение хлебни изделия на територията на Qyzyljar специална икономическа зона, проект за производство на подемно оборудване в Северноказахстанска област, производство на оборудване за промишлено охлаждане на мляко в Костанайска област.

Също така Павлодар и Омск, Мангистау и Астрахан, Западен Казахстан и Оренбург, Костанай и Оренбургски региони подписаха междурегионални документи, които откриват възможности за международни и външноикономически отношения в търговската, икономическата, научно-техническата, екологичната, културната, хуманитарната и други области, се казва в съобщението.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 22 гласа.

Свързани новини