Last news in Fakti

27 Ноември, 2023 10:37 1 991 5

Казахстан започва строежа на важна пътна артерия

  • казахстан-
  • узбекистан-
  • железопътна линия-
  • инвестиция

Ще изгради железопътна линия до Узбекистан

Казахстан започва строежа на важна пътна артерия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Строителството на нова железопътна линия Дарбаза-Мактаарал до границата с Узбекистан започна в района на Туркестан в Казахстан. Официален старт на работата чрез телеконференция даде министър-председателят на Казахстан Алихан Смаилов, съобщиха от пресслужбата на правителството на републиката.

"Инфраструктурният проект се изпълнява от името на държавния глава Касим-Жомарт Токаев и е насочен към по-нататъшното развитие на транспортния и транзитен потенциал на републиката. Като част от него ще бъде открит нов контролно-пропускателен пункт през казахстанско-узбекската държавна граница“, се казва в съобщението.

Изграждането на нова железопътна линия ще даде възможност за пренасочване на товари от съществуващия участък Сарягаш – Ташкент. Ще намали задръстванията на гара Сарягаш и ще увеличи експортния трафик в посока на Узбекистан. Проектът ще допринесе за развитието на региона Туркестан, като го свърже с главната железопътна мрежа на републиката.

До края на годината обемът на товарните превози с Узбекистан се предвижда да достигне 31 милиона тона, което е с 16% повече от миналата година. „За да разширим капацитета на този участък, както и да увеличим експортния и транзитен потенциал на нашата страна, започваме изграждането на голям железопътен проект - новата линия Дарбаза-Мактаарал“, обясни Смаилов.

Първият етап от проекта включва изграждането на линията Ердаут - Мактаарал - държавната граница на Узбекистан с достъп до гара Сирдаря. Вторият етап включва пускането в експлоатация на клона Жетисай - държавната граница на Узбекистан с достъп до същата станция. Ще бъдат изградени общо 152 км жп линия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асена василева

    3 0 Отговор
    Пък аз блокирах хемус хихи

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 2 Ами браво!

    3 0 Отговор
    Така се прави! Нека сега украинци и руснаци да се поучат от бившите си съюзници в СССР какво точно трябва да вършат, вместо глупостите, които сътворяват в момента!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.