Отидете към основна версия

5 918 22

Ключовите проекти, с които руският газ загърбва Европа

  • газпром-
  • русия-
  • казахстан

Един от тях предвижда „Газпром“ да газифицира северните и североизточните райони на Казахстан

Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Газпром“ планира да развие газопроводната система „Централна Азия – Център“ и да газифицира отдалечени райони на Казахстан. „Най-големият стратегически проект вече започна, първият етап е завършен. Това е второто раждане на газопроводната система „Централна Азия – Център“. Газът започна да тече през Казахстан към Узбекистан“, каза председателят на борда на директорите на компанията Алексей Милер.

Той отбеляза също, че са подписани меморандуми за разширяване на тази система с Казахстан, Узбекистан и Киргизстан. Според него, реализацията на проекта ще увеличи доставките на руски газ за тези страни, а също така ще може да осигури транзит към други държави от региона. След приключване на реконструкцията на газопровода, доставките на газ трябва да започнат не по-късно от 1 ноември 2025 г.

„Също така обсъждаме с Казахстан въпроса за газификацията на северните и североизточните райони на републиката. Това е дълга държава, ние имаме най-дългата граница. Газотранспортната система на Казахстан е представена на място, ще бъде по-ефективно да се газифицират регионите от руската ресурсна база“, добави ръководителят на „Газпром“.

В момента се разработва проучване за осъществимост, което ще предостави информация за техническата осъществимост на проекта и неговата рентабилност до края на ноември.

В същото време Китай обмисля вероятно увеличаване на обемите на доставките чрез газопровода „Силата на Сибир“ след достигане на проектния капацитет от 38 милиарда кубически метра през 2025 г. Към 2021–2022 г. Руската федерация е доставила около 400 допълнителни милиона кубически метра газ на Китай, а през 2023 г. допълнителните обеми са достигнали 600 милиона кубически метра.

В началото на октомври стартираха доставките на руски газ за Узбекистан. Доставката в Централна Азия се случи за първи път в историята. От Руската федерация газът преминава транзитно към Узбекистан през Казахстан, а част от горивото се доставя в самата република Казахстан.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.

Свързани новини