Отидете към основна версия

2 451 10

Южната ни съседка възнамерява двойно да намали инфлацията

  • турция-
  • инфлация-
  • спад

Това трябва да се случи до края на 2024 година

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турските власти възнамеряват да намалят инфлацията до 34% до края на 2024 г., което е почти половината от цифрите, които се очакват за текущата година, съобщи ръководителят на турското министерство на финансите Мехмет Шимшек по телевизионния канал TRT Haber.

Централната банка на Турция по-рано обяви, че планира инфлация от 65% до края на 2023 г. В същото време участниците в проучване, проведено от регулатора през ноември, прогнозират, че инфлацията в Турция се очаква да достигне 67,23% до края на годината.

"Финансовата стабилност е една от основните ни цели като част от средносрочната програма за икономическо развитие. Нашата цел е да овладеем инфлацията в края на тази година, да я намалим до 34% до края на следващата и да я намалим до една цифра през следващите години“, каза министърът, коментирайки резултатите от икономическото развитие на Турция през третото тримесечие.

Икономическият растеж на Турция през периода е 5,9%, според данни на Националния статистически институт. Експертите очакваха турската икономика да нарасне с 5,6% през последното тримесечие.

Властите прогнозират икономически растеж в Турция от 4,5% до края на годината. Независими експерти смятат, че ръстът ще бъде 4,1%.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.

Свързани новини