30 Ноември, 2023 15:21 2 414 10

Южната ни съседка възнамерява двойно да намали инфлацията

  • турция-
  • инфлация-
  • спад

Това трябва да се случи до края на 2024 година

Южната ни съседка възнамерява двойно да намали инфлацията - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турските власти възнамеряват да намалят инфлацията до 34% до края на 2024 г., което е почти половината от цифрите, които се очакват за текущата година, съобщи ръководителят на турското министерство на финансите Мехмет Шимшек по телевизионния канал TRT Haber.

Централната банка на Турция по-рано обяви, че планира инфлация от 65% до края на 2023 г. В същото време участниците в проучване, проведено от регулатора през ноември, прогнозират, че инфлацията в Турция се очаква да достигне 67,23% до края на годината.

"Финансовата стабилност е една от основните ни цели като част от средносрочната програма за икономическо развитие. Нашата цел е да овладеем инфлацията в края на тази година, да я намалим до 34% до края на следващата и да я намалим до една цифра през следващите години“, каза министърът, коментирайки резултатите от икономическото развитие на Турция през третото тримесечие.

Икономическият растеж на Турция през периода е 5,9%, според данни на Националния статистически институт. Експертите очакваха турската икономика да нарасне с 5,6% през последното тримесечие.

Властите прогнозират икономически растеж в Турция от 4,5% до края на годината. Независими експерти смятат, че ръстът ще бъде 4,1%.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12...34

    7 4 Отговор
    Щом го мислят значи може
  • 2 Обикновено се хвалят

    8 6 Отговор
    Нищо няма да намалят потъват бавно и сигурно катофв целия свят...преди един месец 6000лири=414 лв сега 6000 лири=386 лв

    Коментиран от #3

  • 3 Мехмед

    10 7 Отговор

    До коментар #2 от "Обикновено се хвалят":

    Аман от тези левове. Ако българската парична единица не беше вързана към еврото, щях да те питам тогава.

    Коментиран от #4

  • 4 мани беги

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Мехмед":

    аман заман, ама ги искате там в туркя :) там пазарим с лв. и евро без проблем на мно места ... с турските лири само в магазини, в които си минаваш на касата ... там просто не става алъш вериша :) в одрин и истанбул ми са наблюденията ... все още я има възможността на мно места човек да се спазари за цената и за тва с ква валута да плати ... общо взето ние бг там пазарим с турски лири и лв. понеже ни е най-изгодно, но може и с евра, ама не ни оттърва :) споко, лв. скоро ня виждате :) ще виждате само турски лири, понеже ние га минем в евро, то ня искаме си го даваме там на вас, а тук ще обръщаме еврата си в турски лири и там в туркя ще бъдем царе! така че радвайте се на лв. докат можете! туркя ще си дава човекоресурсът навънка и златото, за да може укрепи лирата и поддържа тоз висок процент лихвичка дет ви дават на спестяванията ... а от вас се иска да буфкате и държите спестяванията си в лири, инак гибел за вас, ако ги държите в евра, долари! в злато може и трябва го прайте, инак гибел за вас!

    Коментиран от #6, #8, #9

  • 5 мани беги

    5 4 Отговор
    пак да ви го напиша: турци, дръжте си парите в лири и при възможност купувайте злато! не обръщайте лирите си в евра и долари, така затъвате яката! също така не отивайте из европата да буфкате, да си давате човекоресурса, а трябва да остане там в туркя и да внасяте от азия, мала азия! то същото се отнаса и за нас българята, но ние сме по-прости и по-малки, та затфа и затънахме :) ресурсите ни заминават навънка и тук ще е блато и занапред! блато с 4-5млн. жабки, които водата си не могат платят и тока! тотална гибел за беге кенефът! тфа закоту народът прост, народът мно прост, но пък траещ си!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.