Отидете към основна версия

4 643 67

Русия с исторически връх на приходите от износ на петрол

  • русия-
  • петрол-
  • газ-
  • износ-
  • рекорд-
  • октомври

През октомври РФ е спечелила повече пари от износа на петрол, спрямо който и да е месец преди войната в Украйна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Русия спечели повече пари от износа на петрол през октомври, спрямо който и да е от месеците преди войната в Украйна, сочи анализ на аг. Bloomberg. През октомври Русия генерира 11,3 млрд. USD нетни приходи от петрол. Приходите, генерирани през октомври, също са най-високите от май 2022 г., когато цените бяха нестабилни след избухването на войната.

Износът на петрол от Русия през октомври представлява около 30% от общите нетни бюджетни приходи на страната за месеца, според изчисления на Bloomberg, базирани на официални данни на финансовото министерство.

Огромните постъпления на петрол от Москва през октомври дойдоха почти година след като страните от G7 наложиха таван на цената от 60 USD/барел. Тази програма е насочена към ограничаване на печалбите от петрол, които биха отишли във военния бюджет на Русия, като същевременно поддържа глобалната търговия с петрол. Ограниченията също така забраняват застрахователни и транспортни услуги за кораби, превозващи петрол, продаван над горната цена.

Въпреки това Русия все пак успя да продаде 99% от октомврийския си износ на петрол над тавана от 60 USD/барел, според изследване на KSE Institute. През октомври петролът, изнасян от големите пристанища на Русия, се продаваше средно за 79,40 USD/барел.

Износът на петрол от Русия беше подсилен от сенчеста флота от кораби, превозващи суровината. Това са кораби, които нямат застраховка, изключили са системите си за проследяване или умишлено крият самоличността си.

Тъмните флотове са транспортирали около 45% от износа на петрол от Русия тази година, според аг. Bloomberg.

Русия също така успя да заобиколи санкциите, като се насочи от предишния си основен пазар в Европа към алтернативни пазари като Индия и Китай.

Заради енергийните продажби на Русия, икономиката на страната остава привидно устойчива през 21-те месеца, откакто беше засегната от широкообхватни санкции заради нахлуването в Украйна.

Официалните оценки показват, че брутният вътрешен продукт на Русия е нараснал с 5,5% през третото тримесечие спрямо предходната година, обръщайки спада от 3,5% през същия период на миналата година.

Официалната икономическа статистика на Русия обаче е почти невъзможна за проверка и докладите показват, че голяма част от растежа на страната се дължи на огромни военни и държавни разходи.

Игор Липсиц, виден руски икономист, каза пред аг. Reuters миналия месец, че "реалната ситуация е лоша" за икономиката на страната.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 35 гласа.

Свързани новини