Отидете към основна версия

3 028 16

АЕЦ Аккую в Турция трябва да заработи до 2028 година

  • аккую-
  • аец-
  • турция

Проектът беше включен в плана за развитие на Турция за идните 4 години

Пълното пускане в експлоатация на АЕЦ "Аккую" е включено в стратегическия план за развитие на Турция до 2028 г. Съответните разпоредби се съдържат в одобрения от властите текст на плана за развитие за 2024-2028 г., с който разполага ТАСС.

"Всички енергийни блокове на атомната електроцентрала "Аккую" ще започнат да произвеждат електричество. Усилията за увеличаване на капацитета на атомните електроцентрали в Турция ще продължат. Ще бъдат проведени изследвания върху нови технологии като малки модулни реактори, ядрен синтез и следващите -генериращи реакторни технологии“, се казва в документа. Властите също планират да работят за създаване на депо в страната за безопасно погребване на ядрени отпадъци.

Като цяло планът поставя задачата за увеличаване на използването на ядрени технологии в електроенергетиката, „добавяне на атомни електроцентрали към портфолиото от източници за производство на електроенергия“ в страната. Посочена е и целта да се увеличи участието на турската индустрия в областта на ядрената енергетика и технологии.

Правителството остава ангажирано с постигането на нулеви нетни емисии до 2053 г. Предвид необходимостта от увеличаване на електрификацията, акцентът ще бъде върху използването на по-чисти енергийни източници, докато възобновяемите източници ще бъдат по-добре интегрирани в енергийната система.

Природният газ, включително собственият, остава един от най-приоритетните енергийни източници за Турция през следващите години. "Развитието на газовото находище Сакаря в Черно море и увеличаването на неговия производствен капацитет ще продължи. Обемът на подземното съхранение на природен газ в езерото Туз ще бъде увеличен до 8,8 милиарда кубически метра. Капацитетът на Трансанадолския газопровод TANAP ще бъде удвоен до 32 милиарда кубически метра годишно, като по този начин ще се укрепи инфраструктурата за транспортиране на газ от Каспийския басейн до Европа“, се отбелязва в плана.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.

Свързани новини