Last news in Fakti

26 Декември, 2023 13:17 2 979 16

АЕЦ Аккую в Турция трябва да заработи до 2028 година

  • аккую-
  • аец-
  • турция

Проектът беше включен в плана за развитие на Турция за идните 4 години

Пълното пускане в експлоатация на АЕЦ "Аккую" е включено в стратегическия план за развитие на Турция до 2028 г. Съответните разпоредби се съдържат в одобрения от властите текст на плана за развитие за 2024-2028 г., с който разполага ТАСС.

"Всички енергийни блокове на атомната електроцентрала "Аккую" ще започнат да произвеждат електричество. Усилията за увеличаване на капацитета на атомните електроцентрали в Турция ще продължат. Ще бъдат проведени изследвания върху нови технологии като малки модулни реактори, ядрен синтез и следващите -генериращи реакторни технологии“, се казва в документа. Властите също планират да работят за създаване на депо в страната за безопасно погребване на ядрени отпадъци.

Като цяло планът поставя задачата за увеличаване на използването на ядрени технологии в електроенергетиката, „добавяне на атомни електроцентрали към портфолиото от източници за производство на електроенергия“ в страната. Посочена е и целта да се увеличи участието на турската индустрия в областта на ядрената енергетика и технологии.

Правителството остава ангажирано с постигането на нулеви нетни емисии до 2053 г. Предвид необходимостта от увеличаване на електрификацията, акцентът ще бъде върху използването на по-чисти енергийни източници, докато възобновяемите източници ще бъдат по-добре интегрирани в енергийната система.

Природният газ, включително собственият, остава един от най-приоритетните енергийни източници за Турция през следващите години. "Развитието на газовото находище Сакаря в Черно море и увеличаването на неговия производствен капацитет ще продължи. Обемът на подземното съхранение на природен газ в езерото Туз ще бъде увеличен до 8,8 милиарда кубически метра. Капацитетът на Трансанадолския газопровод TANAP ще бъде удвоен до 32 милиарда кубически метра годишно, като по този начин ще се укрепи инфраструктурата за транспортиране на газ от Каспийския басейн до Европа“, се отбелязва в плана.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    36 6 Отговор
    И кВо като пуснат "Аккую" ще купуваме от комшиите ел. енергия от руски реактор с руски уран, но с комшийска надценка както е с нефта и газа сега.
  • 2 Слаб 2+

    25 3 Отговор
    Това означава ,че нашия спира тогава.Ако не вервате питайте СнупДогиДоганПаша.
  • 3 Бай Лисан

    18 2 Отговор
    През май 2010 г. Русия и Турция подписаха споразумение, че дъщерното дружество на Росатом – Akkuyu NGS Elektrik Uretim Corp - ще построи, притежава и управлява електроцентрала в Аккую, включваща четири 1200 MW ВВЕР блокове.
  • 4 Мисля

    30 3 Отговор
    Важното е,че тогава нашия ще спре за радост на тротинеткаджиите.
  • 5 ШОПАР

    24 1 Отговор
    Пеевски ще открие централата. Нали е ФЕНОМЕН.
  • 6 Мдаа...!

    30 4 Отговор
    ОК!
    Само дето умишлено пропускате,че реакторите на АЕЦ-Акую са...РУСКИ...!!!

    Коментиран от #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 От чужбина

    27 2 Отговор
    Забравихте да споменете, че от всичките реактори които в момента се строят по света, повече от половината, около 60% се падат на Росатом. Дори Бангладеш скоро ще пусне АЕЦ със същите реактори. Крайно време е българските продажни политици сами да се запитат КАКВО построиха за 33 години? За сравнение, след 9ти Септ. 1944, 32 години след това, през 1976 в България е пуснат Първи Блок на АЕЦ Козлодуй.
  • 9 Дааааааам

    25 2 Отговор
    Така постъпват умните хора, за разлика от наЩе отчаяни гЕвроатлантици. Новият свинекомплекс в Белене ги очаква с горещо Well come. Нищо не е забравено, нищо не е простено. За това давност няма.
  • 10 Асан Манафа

    20 4 Отговор
    Ще лапате на Ердоганя одноокия кат сте толкоз отворени...
  • 11 Питащ

    18 0 Отговор
    Факти, дайте информацията от А до Я. Чии са реакторите, кой и за колко $, как и кой ще експлоатира реакторите. А ние пак останахме на опашката от "умни" и послушни политици. Досега Белене щеше да работи. На кой е потърсена отговорност? При нас е колективна безотговорност!
  • 12 Диганампеев

    6 0 Отговор
    Таман до тогава козлудуй капалъ. Еша бе комшу.
  • 13 Бай Митко

    11 1 Отговор
    Ех политици, политици, български политици. Кажете вий всичките на куп за 34 години какво построихте? За 34 години разрушавахте всичко построено през онова лошото време без да ви дреме. И сега през "успешната" 2023 год. за капак метнахте единствено останалите да стърчат паметници. Смехът щеше да е гръмогласен, ако трагедията ни не беше тотална.
  • 14 Госта..

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мдаа...!":

    Е-е не е полит- коректно
  • 15 соломон предателят

    3 1 Отговор
    "АЕЦ Аккую в Турция трябва да заработи до 2028 година" Турците да не бъдат много сигурни ,че ще заработи . Така и Немците и Руснаците мислеха и говореха за Северният поток но Джо какво каза. " Аз Ви обещавам няма да заработи "така ли стана .? Джо е най великият Президент в историята на велика Америка . Човек пълен с енергия, динамичен, вечно жизнорадостен , бягащ, тичащият, спящият Джо ако реши , че не трябва да работи -- няма да заработи. Великият Джо определя а не някой друг. О Господи !- остави Джо на тоя свят не го прибирай при себе си той е нужен тук .Знаем ,че е ценен и ти имаш нужда от него но нека да остане още малко (поне няколко години ).
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.