Отидете към основна версия

5 279 6

Военен конфликт около Тайван може да стопи драстично световния БВП

  • тайван-
  • бвп-
  • свят-
  • конфликт-
  • икономика-
  • полупроводници

Общите щети от потенциален конфликт ще струват на световната икономика приблизително 10 трилиона долара.

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Глобалният брутен вътрешен продукт (БВП) може да намалее с 10% в случай на военна ескалация на конфликта около Тайван, твърдят анализатори на аг. Bloomberg.

Според техните оценки общите щети от подобно развитие ще струват на световната икономика приблизително 10 трлн. USD. В сравнение с тази сума, икономическите последици от конфликта в Украйна, пандемията от COVID-19 и световната финансова криза „ще изглеждат незначителни“.

Причината за такова мащабно въздействие се крие във факта, че Тайван заема водеща позиция в производството на полупроводници: общата пазарна капитализация само на най-големите 20 клиенти на тайванския производител на чипове TSMC е 7,4 трлн. USD. Освен това Тайванският проток представлява „един от най-важните търговски пътища в света“.

Според експертите на аг. Bloomberg, в случай на военен сценарий с участието на САЩ, БВП на острова ще намалее с 40%, а този на континентален Китай с 16,7%. Икономиката на САЩ ще загуби 6,7%, а световният БВП ще намалее с 10,2%. В този случай най-големи щети ще понесат Република Корея, Япония и други страни от Югоизточна Азия.

При липса на военни действия, но в случай на блокада на Тайван от КНР, БВП на острова ще намалее с 12,2%, на континентален Китай - с 8,9%, на САЩ - с 3,3%, а световната икономика ще загуби 5%.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.

Свързани новини