Отидете към основна версия

1 714 22

Ударите на хусите по кораби в Червено море нанасят значителни щети на световната икономика

  • великобритания-
  • йемен-
  • хуси-
  • червено море-
  • икономика-
  • руши сунак-
  • щети

Великобритания е една от най-засегнатите

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Увеличаването на атаките на хусите срещу търговски кораби в Червено море причинява сериозни щети на световната икономика. „Действията на хусите пораждат безпокойство и създават сериозни проблеми за световната икономика", каза британският премиер Риши Сунак, който нарече правилно решението на кралството да участва в операцията срещу бунтовническото йеменско движение Ансар Аллах (хуси).

Според експерти, отказът на компаниите да транспортират стоки през Червено море нанася значителни щети на икономиката на Обединеното кралство. Както обясни ръководителят на Института за износ и международна търговия Марко Форджионе пред The ​​Daily Mail, влошаването на ситуацията в Близкия изток и нарастващите рискове от преминаването през Суецкия канал ще се отразят негативно на доставките на стоки от редица на страните. Продукти от Австралия, Бангладеш, Виетнам, Тайланд и Япония може да бъдат засегнати.

Британците може да се сблъскат с недостиг на дрехи, обувки, мобилни телефони, месо, миди, автомобили, вино и тютюн. Кралството разчита до голяма степен на дрехи, произведени в Бангладеш. Нейният дял достига 91,9% от годишния внос на стойност 3,8 млрд. USD. Лондон също така годишно внася от тази страна риба и миди на стойност 53,3 млн. USD.

Великобритания внася японски автомобили на стойност 1,64 млрд. USD годишно. Техният дял в обема на всички стоки, внесени от страната, достига 14,4%. „Всяко забавяне ще се отрази и на сандвичите и замразените храни, тъй като пилешкото е основно внос от Тайланд“, каза той. Всяка година Великобритания купува пилешко месо на стойност 686 млн. USD (19,3% от стойността на всички внесени стоки от Тайланд).

Като цяло ситуацията може да се отрази негативно на транспортните маршрути от страните от Източна Африка, Югоизточна Азия, Австралия, Нова Зеландия и обратно, смятат експерти.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.

Свързани новини