Отидете към основна версия

3 286 31

Украйна с нов удар по Русия

  • русия-
  • украйна-
  • акции-
  • национализиране-
  • конфискация-
  • бизнесмен

Конфискува акциите на две предприятия, собственост на руски бизнесмен

Снимка: Shutterstock

Висшият антикорупционен съд на Украйна (HACC) конфискува в полза на държавата акциите на две предприятия за опаковане на храни, за които се твърди, че са собственост на руски бизнесмен, президент на гръцкия футболен клуб ПАОК Иван Савиди. Съответното решение е взето по искане на Министерството на правосъдието на страната.

"Върховният антикорупционен съд реши да удовлетвори иска на Министерството на правосъдието на Украйна срещу Саввиди Иван Игнатович, Саввиди Кирияки Георгиевна. Възстановява на държавата активите, които са непряко притежавани от Саввиди Кирияки Георгиевна и по отношение, на които Саввиди Иван Игнатович може да извършва действия, идентични по съдържание с упражняването на правото на разпореждане: 100% от акциите на PJSC Pentopak, 100% от уставния капитал на дъщерното дружество Atlantis -Пак Украйна“, се казва в съобщение на ведомството във Facebook.

Министерството на правосъдието оправдава конфискацията на акции с прилагането на закона за санкциите заради подкрепата на бизнесмена за действията на Русия в Украйна. Отделът твърди, че съпругата на Саввиди е мажоритарен собственик на тези предприятия.

През април 2022 г. Върховната рада прие закон, който опростява процедурата за конфискация на активи на руски граждани, които са обект на санкции в Украйна. Тогава премиерът Денис Шмигал каза, че цялата руска собственост в Украйна ще бъде национализирана.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 32 гласа.

Свързани новини