Отидете към основна версия

3 375 46

САЩ страдат от санкциите срещу Русия

  • сащ-
  • русия-
  • санкции-
  • долар-
  • котировки

Те могат да обезценят долара и съживиха инфлацията

Снимка: ЕРА/БГНЕС

САЩ сгрешиха при налагането на сурови санкции на Русия, докато Западът беше изправен пред последиците от икономическите ограничения, е мнението на икономиста Джеф Рубин, цитиран от Business Insider.

Той също така прогнозира, че позицията на щатския долар може значително да отслабне поради санкциите. Рубин припомня, че Русия се координира със своите съюзници, за да спре използването на щатския долар в търговията. „Санкциите срещу рублата трябваше да сринат руската икономика. Вместо това, той струва на щатския долар пет десетилетия статут на петролна валута в света и скоро може да му струва още повече: някогашната му ненадмината позиция на единствената резервна валута в света“, обяснява експертът.

Най-очевидната последица от погрешните действия на Вашингтон е „възкресението на инфлацията“, което не е наблюдавано в редица западни страни повече от четири десетилетия. „Санкциите станаха тласък за рязкото му съживяване“, цитира икономиста порталът.

Той подчертава, че след въвеждането на ограничения цените на храните и енергията скочиха на Запад, тъй като Русия е един от най-големите износители на петрол и зърно в света. Той прогнозира, че инфлацията може да се влоши, ако търговията на САЩ с руски съюзници като Китай пострада.

Икономистът обяснява, че разширяването на блока БРИКС и по-тясното вътрешноблоково сътрудничество помогнаха на Русия да се защити от санкциите, а растежът на икономиките на страните от глобалния Юг ѝ помогна да заглуши тяхното въздействие.

В средата на март Bloomberg съобщи, че руската икономика, въпреки безпрецедентните санкции, показва растеж. Както отбелязва агенцията, заплатите „нараснаха с двуцифрени цифри“, рублата се стабилизира, а бедността и безработицата са на „рекордно ниски нива“. Bloomberg посочва, че „това е от полза за обикновените руснаци.“

През декември 2023 г. прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Западът вече е усетил ефекта на бумеранга от собствените си антируски санкции. Според него мнозина на Запад вече се чудят дали са постъпили правилно.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 49 гласа.

Свързани новини