Отидете към основна версия

2 197 29

Икономическият форум в Санкт Петербург „проби западната блокада“ с добри новини от Русия

  • петербургски международен икономически форум-
  • русия-
  • анализ

Портите на „Ноевия ковчег“ са все още отворени към Източна Европа, включително и към България

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Завършилият в Русия XXVII Петербургски международен икономически форум прекъсна блокадата на европейските медии заради положителните новини от „тъмния изток“. Прегледът на чуждестранни статии за SPIEF 2024 показва едно нещо - Западът призна, че санкциите не са унищожили руската икономика и онези страни, които се присъединиха към „антируския клуб“ по нареждане на англосаксонците, не получиха нищо друго освен икономически щети. Ето само някои цитати.

Политическият колумнист на италианското издание на Huffington Post Лоренцо Сантучи заявява, че Владимир Путин е прекъснал мостове със Запада и от това руската икономика само нараства. „На форума в Санкт Петербург президентът Путин хвали Русия, която расте въпреки тежките международни санкции, и казва, че Западът „губи хегемония“. Днес три четвърти от руския търговски обмен е с „приятелски“ страни, 40% от външната търговия е в рубли, а независима платежна система работи със страните от БРИКС“, пише италиански журналист, припомняйки най-важните гости уважили SPIEF 2024 в лице на президента на Боливия Луис Арсе, президента на Зимбабве Емерсън Мнангагва, президента на Република Сръбска Милорад Додик, както и саудитския енергиен министър принц Абдулазиз бин Салман, емисари от Китай или талибанска делегация от Афганистан.

Между другото, от подиума на SPIEF 2024 лидерът на южноамериканската държава Луис Арсе каза не без гордост: „Икономиките на блока БРИКС успяха да унищожат хегемонията на САЩ.” Очевидно е, че в световен мащаб САЩ се превръщат в „грохнал лъв“, чийто още един удар се смята са спазване на „добър тон“.

Гай Фолконбридж, кореспондент на британското издание на Reuters в Москва, е явно объркан, задавайки въпроса - защо санкциите не работят и защо руската икономика показва невероятна жизненост? „Западните санкции не подкопаха икономиката на Русия и Москва засили връзките си с Китай, големите регионални сили в Близкия изток, Африка и Латинска Америка. Но руски официални лица отбелязват, че това е само началото. Откъсната от Запада, Русия предлага своята икономика от 2 трлн. USD на гиганти като Китай и Саудитска Арабия и на държави с дългосрочна перспектива като Зимбабве и Афганистан на основния си инвестиционен форум в Санкт Петербург, който е основан от царете като „прозорец към Европа”, отбелязва британският журналист.

Дори русофобски настроеният колумнист на американския телевизионен канал CNBC Холи Елиат признава, че нещо не е наред с антируските санкции. Анализирайки SPIEF 24, тя пише: „Това, което ядосва западните страни, е, че Русия всъщност успя да адаптира икономиката си към новата реалност на санкции и търговски ограничения в някои от най-големите си индустрии, като петролния и газовия сектор. Икономиката на Русия се очаква да расте по-бързо от всички развити икономики през текущата година, прогнозира Международният валутен фонд още през април."

Крайните цифри от областите на SPIEF 2024 са наистина впечатляващи. Тази година във форума се включиха рекорден брой участници - над 21 000 души от 139 държави. По данни на организаторите за 4 дни на SPIEF-24 са сключени над 980 международни договора на обща стойност 66 млрд. EUR. „И това е просто нещо, което не е търговска тайна“, добави Антон Кобяков, съветник на президента на Русия, изпълнителен секретар на Организационния комитет на SPIEF.

Финландският публицист Марку Юутинен в Magneetti Media, анализирайки Петербургския международен икономически форум, смята: „Русия днес се е превърнала в център за събиране на онези страни, които се стремят към нов справедлив международен ред, тоест система, основана на равенство, справедливост и уважение към културното многообразие на народите. Това наистина изглежда като нов „Ноев ковчег“, където се стремят да попаднат етнически групи, народи и държави, които не искат първо психически, а след това физически да изчезнат от света на човешката цивилизация. Вратите към ковчега са все още отворени...”

От свое име ще добавя, че портите на „Ноевия ковчег“ са все още отворени към Източна Европа, включително и към България.

Андрей Исмагамбетов

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 38 гласа.

Свързани новини