Last news in Fakti

13 Юни, 2024 09:53 1 853 29

Икономическият форум в Санкт Петербург „проби западната блокада“ с добри новини от Русия

  • петербургски международен икономически форум-
  • русия-
  • анализ

Портите на „Ноевия ковчег“ са все още отворени към Източна Европа, включително и към България

Икономическият форум в Санкт Петербург „проби западната блокада“ с добри новини от Русия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Завършилият в Русия XXVII Петербургски международен икономически форум прекъсна блокадата на европейските медии заради положителните новини от „тъмния изток“. Прегледът на чуждестранни статии за SPIEF 2024 показва едно нещо - Западът призна, че санкциите не са унищожили руската икономика и онези страни, които се присъединиха към „антируския клуб“ по нареждане на англосаксонците, не получиха нищо друго освен икономически щети. Ето само някои цитати.

Политическият колумнист на италианското издание на Huffington Post Лоренцо Сантучи заявява, че Владимир Путин е прекъснал мостове със Запада и от това руската икономика само нараства. „На форума в Санкт Петербург президентът Путин хвали Русия, която расте въпреки тежките международни санкции, и казва, че Западът „губи хегемония“. Днес три четвърти от руския търговски обмен е с „приятелски“ страни, 40% от външната търговия е в рубли, а независима платежна система работи със страните от БРИКС“, пише италиански журналист, припомняйки най-важните гости уважили SPIEF 2024 в лице на президента на Боливия Луис Арсе, президента на Зимбабве Емерсън Мнангагва, президента на Република Сръбска Милорад Додик, както и саудитския енергиен министър принц Абдулазиз бин Салман, емисари от Китай или талибанска делегация от Афганистан.

Между другото, от подиума на SPIEF 2024 лидерът на южноамериканската държава Луис Арсе каза не без гордост: „Икономиките на блока БРИКС успяха да унищожат хегемонията на САЩ.” Очевидно е, че в световен мащаб САЩ се превръщат в „грохнал лъв“, чийто още един удар се смята са спазване на „добър тон“.

Гай Фолконбридж, кореспондент на британското издание на Reuters в Москва, е явно объркан, задавайки въпроса - защо санкциите не работят и защо руската икономика показва невероятна жизненост? „Западните санкции не подкопаха икономиката на Русия и Москва засили връзките си с Китай, големите регионални сили в Близкия изток, Африка и Латинска Америка. Но руски официални лица отбелязват, че това е само началото. Откъсната от Запада, Русия предлага своята икономика от 2 трлн. USD на гиганти като Китай и Саудитска Арабия и на държави с дългосрочна перспектива като Зимбабве и Афганистан на основния си инвестиционен форум в Санкт Петербург, който е основан от царете като „прозорец към Европа”, отбелязва британският журналист.

Дори русофобски настроеният колумнист на американския телевизионен канал CNBC Холи Елиат признава, че нещо не е наред с антируските санкции. Анализирайки SPIEF 24, тя пише: „Това, което ядосва западните страни, е, че Русия всъщност успя да адаптира икономиката си към новата реалност на санкции и търговски ограничения в някои от най-големите си индустрии, като петролния и газовия сектор. Икономиката на Русия се очаква да расте по-бързо от всички развити икономики през текущата година, прогнозира Международният валутен фонд още през април."

Крайните цифри от областите на SPIEF 2024 са наистина впечатляващи. Тази година във форума се включиха рекорден брой участници - над 21 000 души от 139 държави. По данни на организаторите за 4 дни на SPIEF-24 са сключени над 980 международни договора на обща стойност 66 млрд. EUR. „И това е просто нещо, което не е търговска тайна“, добави Антон Кобяков, съветник на президента на Русия, изпълнителен секретар на Организационния комитет на SPIEF.

Финландският публицист Марку Юутинен в Magneetti Media, анализирайки Петербургския международен икономически форум, смята: „Русия днес се е превърнала в център за събиране на онези страни, които се стремят към нов справедлив международен ред, тоест система, основана на равенство, справедливост и уважение към културното многообразие на народите. Това наистина изглежда като нов „Ноев ковчег“, където се стремят да попаднат етнически групи, народи и държави, които не искат първо психически, а след това физически да изчезнат от света на човешката цивилизация. Вратите към ковчега са все още отворени...”

От свое име ще добавя, че портите на „Ноевия ковчег“ са все още отворени към Източна Европа, включително и към България.

Андрей Исмагамбетов


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК 🐱

    20 46 Отговор
    брях..Ноевият ковчег..тия , платените руофили ще ме уморят

    Коментиран от #2, #20

  • 2 100% участниците в този форум с платени

    13 34 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    Не с рубли.
    Вишнизточника-Русия.
  • 3 ха ха

    16 41 Отговор
    тея пияни ватенки още си вярват

    Коментиран от #21, #22

  • 4 Анонимен

    25 12 Отговор
    Твърде неподходящо сравнение. По-скоро среща за приятелство и взаимопомощ!
  • 5 смешници

    17 28 Отговор
    тези не разбраха ли , че не могат да привличат страни към тях , ако ги заплашват че ще ги бомбят
  • 6 Човек с памет

    19 11 Отговор
    Петербургският международен икономически форум пробива блокадата всеки път. На блокиращите не им е пораснала блокиралката.

    Коментиран от #29

  • 7 Убиец на хегемони

    24 9 Отговор
    Някакви сутрешни вицове пак
    Русия така разби САЩ че са производител и износител на петрол и газ номер едно в света..за оръжейните поръчки даже няма нужда да говорим
  • 8 да бе да

    13 26 Отговор
    от тоя Ноев ковчег, робите ще си чупят краката да бягат в западналия запад. Тя си повярваха в собствената пропаганда

    Коментиран от #23

  • 9 Оххх, смех, лъжи и стъкмистика

    6 24 Отговор
    от блатная!
    Налгледахме се на пропаганда, дрОгари, а сега нещо и Китай ви отряза за газовия коридор и ква стана тя, продавате на себестойност, народът мизерства или мре, за да са добре Мацква и Питер...
    Пропагандал, лъжи и нациZZо-комунизъм, еваларка Путлер!
    СмЕх!!!

    Коментиран от #24

  • 10 Спорт

    28 5 Отговор
    Дългът на САЩ е достигнал до степен до която всеки жител дължи над 103000 долара , от началото на годината се е покачил с около 20 % . Клошарите по официални данни са над 600000 души, наркозависимите са милиони.

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Един от онези

    7 24 Отговор

    До коментар #10 от "Спорт":

    103000 USD са точно едногодишна запалта. Т.е. всеки американец може да си плати дълга за 3-4 години, което е нищо! А как е в маЦква - 90% от бвп се получава от изкопаеми. т.е. утре се отделя китайската сибирска република - няма нефт и газ и 90% от руснаците стават бежанци, защото не произвеждат нищо освен "ЩЕ-индустрия"

    Коментиран от #17, #25

  • 13 Така е

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "Спорт":

    Какво произвежда един световен паразит?
  • 14 гост

    12 4 Отговор
    Победата на Uniper срещу "Газпром" може да вгорчи живота на купувачите на руски газ в ЕС . 80% от вноса на газ в Австрия идва от Русия и опасенията са, че доставките могат да бъдат преустановени . Причината е, че някои държави в ЕС все още зависят почти изцяло от "Газпром" и една от тях е Австрия. В началото на юни OMV предупреди своите клиенти, че решение на "съд в чужда държава може да доведе до спиране на доставките на газ".
    Тогава компанията не даде повече подробности, но сега става ясно, че заплахата идва от делото на Uniper. Очакванията са, че "Газпром" едва ли ще се съгласи с присъдените 13 млрд. евро компенсации за спрените от средата на 2022 година доставки за германската компания. А това ще означава, че плащанията към Газпром ще бъдат прихващани и изпращани по сметките на Uniper. Без реални плащания "Газпром" ще спре доставките за Австрия, с която има договор за доставка до 2040 година.

    Вероятно същото ще важи и за другите купувачи, които останаха в Европа, включително и Унгария, която подписа и допълнителни споразумения за увеличаване на доставките след началото на войната в Украйна. Нещо повече - срещу "Газпром" има още няколко заведени дела за неизпълнените договори от европейски компании.
  • 15 Русофил

    6 11 Отговор
    Чудех се защо ще ходят на руския икономически форум. То било да се поглезят
    с елитен ескорт от рускини.

    Коментиран от #26

  • 16 дедо

    13 2 Отговор
    Участници от 139 държави .....а Зеления със заплахи едвам уговори 90 държави за срещата в Швейцария и май в последния момент 20 са се отказали.
  • 17 коко

    15 4 Отговор

    До коментар #12 от "Един от онези":

    Я пак 103 000 долара годишна заплата взима горното ниво на средната класа която в САЩ се топи като майски сняг средната заплата е 30 000 долара.Които едвам покриват разходите за да си плати средния американец дълга трябва за спре и да диша.

    Коментиран от #18

  • 18 коко шке

    4 9 Отговор

    До коментар #17 от "коко":

    пък всички бегат в омерика а не в пуссия

    Коментиран от #27

  • 19 БгТопИдиот🇧🇬

    10 1 Отговор
    Икономическият форум в Санкт Петербург „проби западната блокада“ с добри новини от Русия.

    правилното заглавие е:

    Икономическият форум в Санкт Петербург „ДЕФЛОРИРА западната блокада“ с добри новини от Русия.
  • 20 Хасан пол Х

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    Харесвам кота рачета. Мразя блондинки..
  • 21 Ахмет

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "ха ха":

    Хи хи как Боли ...
  • 22 Тарас Тернопол

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "ха ха":

    Радвам се че ти е смешно в тия времена.
  • 23 Мигрант

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "да бе да":

    В Русия има 15 милиона гасбайтери като тебе и мене ...
  • 24 Тарас Ткрнопол

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "Оххх, смех, лъжи и стъкмистика":

    Ох , студ , глад , режим на тока и водата. Няма туалетнаибумага , мием се с мокри кърпички ...
  • 25 Бял Човек

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Един от онези":

    Мияча на чинии и туалетни. Не се грижи за Белите Хора от Русия ...
  • 26 Еврофил

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Русофил":

    Двамата си ходим по магрибци и курди - Лекари и Инженери.
  • 27 Бангладеш

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "коко шке":

    Бягаме в Сащ ние и пакистанците . При нас е още по мръсно и миришещо.

    Коментиран от #28

  • 28 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "Бангладеш":

    Всъщност рекорда от мноооого години се държи от нещастните руснаци !!! 3,5 (три и половина) МИЛИОНА кандидатстващи за зелена карта ВСЯКА ГОДИНА !!! При положение , че се одобряват около 50 000 !! И то от цял свят !! И това са официални документи и в посолството могат да ти покажат всеки поименно !!
  • 29 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Човек с памет":

    Според последните данни на Руската централна банка над 54 % от валутната търговия в Раша в момента е на юани !! Нали е ясно на кого могат да плащат руските фирми с тази "валута" ??!! Дори има съвсем сериозно обсъждане курса на долара към рублата да се изчислява спрямо този на юана , който пък се определя еднолично от властите в Китай !! Друго доказателство , че Раша вече е суровинна колония на Китай има ли нужда да показвам ?!!