Отидете към основна версия

1 243 16

ЕС догонва САЩ и Китай с нов проект

  • ес-
  • конкуренция-
  • сащ-
  • китай-
  • технологии-
  • клуб

Създава клуб на инвеститорите, за да реши проблемите с финансирането на технологичния сектор

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) създава клуб от инвеститори поради проблеми с финансирането на технологичния сектор и изоставане от Китай и САЩ по този въпрос. За това пише европейското издание Politico с позоваване на представители на ЕС.

Европейската комисия (ЕК) действа като рисков капиталист от 2021 г. насам, за да преодолее недостига на финансиране за критичната технологична индустрия от САЩ и Китай. Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен обеща през юли да разшири програмата през следващите години. Сега Европейската комисия възнамерява да привлече частни рискови инвеститори в технологичния сектор, за да сподели инвестиционната тежест с тях. Клуб на "доверените инвеститори" ще бъде създаден на 21 октомври в Атина, а повече от 40 инвеститора вече са потвърдили участието си. Те планират да участват в инвестирането заедно със собствения фонд на ЕС.

Както отбелязва изданието, бившият италиански премиер Марио Драги на 9 септември в доклада си за състоянието на конкурентоспособността на ЕС посочи недостига на финансиране за технологичния сектор в ЕС като един от основните проблеми. „Иновативните цифрови компании обикновено се борят да растат в Европа и да привлекат финансиране, което води до огромна разлика между ЕС и САЩ във финансирането на късен етап“, цитира го Politico. Драги отбеляза, че американските стартиращи компании за изкуствен интелект са привлекли 61% от глобалното финансиране, докато компаниите от ЕС претендират само за 6%.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 12 гласа.

Свързани новини