Отидете към основна версия

880 0

Борисов се хвали на Финладия с финансовата ни дисциплина

  • бойко борисов-
  • юрки катайнен-
  • финландия

Запознава колегата си с провежданата пенсионна реформа

Снимка: БГНЕС

Впечатлен съм от финансовата дисциплина и реформите, които провежда българското правителство. Това заяви в телефонен разговор с министър-председателя Бойко Борисов премиерът на Финландия Юрки Катайнен, съобщиха от правителствената пресслужба.

По време на разговора Борисов е информирал финландския си колега, че страната ни е на едно от първите места в ЕС по нисък дефицит и нисък външен дълг и е държавата с най-ниски данъци в съюза. Премиерът е запознал  Катайнен с провежданите от българското правителство реформи в пенсионната и здравната системи и в сферата на държавната администрация. 

„Борбата с корупцията и организираната престъпност е един от основните приоритети на кабинета. Постигнахме много в тази посока и за това свидетелстват посещенията в България на директорите на Сикрет сървиз на САЩ, ЦРУ и Европол”, заявява министър-председателят, като откроява завършилата през миналата седмица визита на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов зад океана.

„През м. януари в Народното събрани ще постъпи за гласуване и промененият Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, с което още веднъж ще покажем на българските избиратели и на европейските си партньори, че спазваме поетите от правителството ангажименти пред тях”, допълва премиерът.

„Направеното в последните години от ръководения от вас кабинет звучи впечатляващо. Искам специално да подчертая, че работих много добре с вицепремиера Симеон Дянков, когато заемах поста министър на финансите в моята страна”, заяви Юрки Катайнен.

Той отговори положително на поканата на премиера Борисов да посети София в края на тази или началото на следващата година  и от своя страна покани българския министър-председател на официална визита в Хелзинки.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Финландия омекна за Шенген

    Финландия частично отмени противопоставянето си на приемането на България и Румъния в Шенгенското безвизово пространство, заяви финландският минист ...
    14.11.2011
    1 213
    0