14 Ноември, 2011 18:26 1 197 0

Финландия омекна за Шенген

  • шенген-
  • финландия-
  • холандия-
  • присъединяване

Холандия продължава да е против приемането ни в зоната

Финландия частично отмени противопоставянето си на приемането на България и Румъния в Шенгенското безвизово пространство, заяви финландският министър по европейските въпроси, цитиран от Ройтерс. Той обаче допълни, че Холандия продължава да е против присъединяването на страната ни, а мярката се нуждае от подкрепата на всички държави-членки.

Финландският министър по европейските въпроси Александър Стуб заяви, че страната му е смекчила подхода си и иска компромисно решение.  "Това е двуетапен подход. Първо ще отворим въздушното пространство, а след това и морските граници, а по-късно ще вземем решение за сухопътните граници", заяви той пред журналисти.

Стуб заяви, че целта е да се отворят въздушните и морските граници с двете страни през март, а сухопътните граници ще бъдат обсъдени през юли. "Опитваме се да гарантираме, че Шенгенската система ще бъде непропусклива и въпросите, свързани с международната престъпност, върховенството на закона и мерките за борба с корупцията се изпълняват", допълни Стуб.

Откакто се присъединиха към ЕС през 2007 г. Румъния и България не успяха да убедят останалите държави в ефективността на антикорупционните реформи, особено що се отнася до борбата с организираната престъпност. Докато други европейски страни се съгласиха през септември, че България и Румъния са изпълнили изискванията за присъединяване към Шенген, което трябваше да стане тази година, Холандия твърди, че двете страни не са направили достатъчно, за да се справят с корупцията.

Всички държави-членки трябва да дадат съгласието си за приемането на нова държава в Шенгенското пространство, което се състои от 25 държави и включва страни, които не са членки на ЕС.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА