Отидете към основна версия

847 1

НС не може да контролира актовете на президента

  • станишев-
  • плевнелиев

Плевнелиев и Станишев обсъдиха състоянието на демокрацията в страната

Снимка: БГНЕС

Нека да е ясно, че не може да има парламентарен контрол върху действията и актовете на президентската институция, те се контролират от Конституционния съд. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев на брифинг с лидера на БСП Сергей Станишев след среща между двамата. Нека да съм категорично ясен, че като президент съм се заклел да браня Конституцията на страната и точно това смятам да правя, подчерта той.

„Разбира се, ще изчакаме да видим какво в парламента ще дойде като решение от гледна точка на точните параметри, в които ще работи новосформираната комисия, каква информация, от кого и как ще изисква“, допълни Плевнелиев. „Ще изчакаме, ще видим формата на работа на новата комисия, но ще се консултирам с много и то способни адвокати, юристи не за друго, а защото репутацията на президентската институция ми е много, много важна“, категоричен бе той.

Държавният глава определи срещата с ръководството на БСП като един прагматичен и полезен диалог. Обсъдена е била темата със състоянието на демокрацията в страната.
„БСП следи внимателно процесите в България по темата за изборите, изборното законодателство. БСП би искала да види и в президентството обществена дискусия по темата за изборното законодателство, което да се подобри”, заяви Плевнелиев.

На срещата в президентството са били обсъдени и мерки за растеж и заетост, както и ролята на Българската банка за развитие, мерки в подкрепа на вътрешното потребление, на българския бизнес и инвестициите. Засегната е и енергийната тема. „Обединихме се в това да се инвестира в енергийна диверсифиация и либерализация“, отбеляза президентът.

„Много позитивно оценявам идеята на президента за консултации по текущи и по национални приоритети. Президентската институция може да е мост между управляващи и опозиция и да инициира диалог. Оцених усилието на президента Плевнелиев за набелязването на национални цели”, посочи, от своя страна, лидерът на БСП Сергей Станишев.

Социалистите са предложили на президента в следващото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) да бъде разисквана и темата за позицията на България по следващата финансова рамка на ЕС в периода 2014–2020 г., каква обща сума търси България и правителството ще отстоява.

„Нямаме право да разпиляваме средства и да не се изразходват ефективно”, заяви Станишев. Той посочи, че трябва да има широк обществен дебат по темата. „В тази финансова рамка виждаме, че средствата се концентрират в няколко големи града и не постигаме достатъчна усвояемост на средствата, които ни се полагат. Това трябва да се коригира. Сега работата по европейските фондове е децентрализирана между много министерства и няма присъствие на местно ниво”, отбеляза Станишев.

„Тенденцията правителството да харчи фискалния резерв опира до нивата, които по закон не бива да се прекрачват. Изразходването на Сребърния фонд за плащане на падежите по външния дълг би била много рискова стъпка и няма как да я приемем“, заяви Сергей Станишев.

„Финансовата стабилност не е достатъчна, за да кажат хората, че са доволни. Нужна е дискусия за това как се гарантира икономическото развитие. Посочихме редица инициативи и цели – енергетика, селско стопанство и иновациите”, каза още лидерът на БСП.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини