Отидете към основна версия

2 894 9

Омагьосаният кръг в Гърмен

  • гърмен-
  • imot.bg-
  • къщи
Снимка: Kmeta.bg

Очаква се днес следобед (бел.ред. 25 май 2015 г.) ДНСК да излезе със становище относно незаконните постройки в село Гърмен. Става дума за 129 къщи, разположени в кв. „Кремиковци”. Документите показват, че само една ромска къща е с издадено разрешение за строеж.

След Аспарухово и Катуница, омагьосаният кръг се повтаря. От една страна, незаконните имоти трябва да бъдат съборени. От друга, обаче законът казва, че общината и социални грижи трябва да им осигурят място, където да живеят. Общински жилища няма, тъй като законът предвижда наемателите или да напуснат имота на 10-тата годин, или да го купят. 99% от тях купуват общинските жилища, в които са живели 10 години, тъй като първо цената е по-ниска от пазарната и второ са инвестирали средства в реновирането на имота. Кметът на Гърмен Минка Капитанова, заяви пред БНР, че общински жилища няма и се надява проблемът да намери някакво решение на извънредното заседание на Общинския съвет, което ще се проведе на 26 май.

„Земите, които са били частна собственост и са били даден на общината, са възстановени. Хората от село Марчево са обжалвали това в продължение на години, но не са получили адекватен отговор. Смятам, че кметът преди мен е тръгнал в погрешна посока. Ако се е започнало събарянето на незаконните постройки, още  когато е трябвало, този проблем нямаше да бъде толкова сериозен сега", каза след среща с областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, кметът на Гърмен. „Имало е становище на ДНСК. Вече е изтекъл срока за доброволно събаряне на постройките. Служители на дирекцията ще трябва отново да направят оглед на място, да се съставят актове, след което ще трябва да изчакаме законовия срок, в който хората могат да обжалват процедурата”, обясни Капитанова.

Какви имоти се продават в Гърмен

Ева 11 имота се продават в Гърмен към днешна дата, сочи справка в сайта imot.bg. Сред тях са две къщи и две промишлени помещения. Останалите са парцели. Едната от масивните постройки е старо строителство, с разгъната застроена площ 200 кв.м. Офертната й цена е 16 000 EUR. Другата е шест пъти по-скъпа – 95 800 EUR. Тя е с РЗП 300 кв.м. с басейн, барбекю и беседка и се намира на 3 км. от балнео курорт в Огняново.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини