Last news in Fakti

27 Май, 2015 10:34 1 780 4

Търпението на ПФ за подкрепа на кабинета е на изчерпване

  • търпението-
  • пф-
  • подкрепа-
  • кабинета-
  • изчерпване-
  • роми-
  • гърмен-
  • валери симеонов

Патриотичния фронт предупреди за риск от етническо напрежение. Изборите ще бъдат манипулирани

Търпението на ПФ за подкрепа на кабинета е на изчерпване - 1
Снимка: БТА

На 23 май 2015г. България беше разтърсена от поредния сблъсък на етническа основа породен от тривиален битов скандал. В центъра на село Гърмен, благоевградска област, няколко стотин цигани от съседният квартал Кремиковци на с.Марчево, извършиха брутален побой с брадви, камъни, сопи и други подръчни оръжия над само няколко български граждани на селото. Пристигналите на мястото органи на реда не са успели да попречат на побоя, който по щастливо стечение на обстоятелствата не завършва със смъртни случай. Това заявиха в декларация от парламентарната трибуна от Патриотичния фронт.

За пореден път законността и елементарните норми на обществено поведение са брутално нарушени от самозабравила се тълпа цигани и за пореден път Родината е изправена пред тежкият проблем на съжителството на големи групи от хора, нарушаващи законите на страната срещу малка група сънародници, чиято единствена вина е че изискват спазването на закона от всички. За пореден път сме свидетели на безсилието на държавата. Рискът от ескалация на напрежението и етническото противопоставяне е повече от очевиден. Признакът на Катуница и масовите антиромски протести отново заплашва крехката стабилност на Родината ни.

За нас като политици е наложително спешно да изясним дълбокият генезис на събитието и да вземем всички необходими мерки за противопоставяне на опитите за дестабилизация.

Какъв е безспорният език на фактите предхождащи събитието:

Така нареченият кв.Кремиковци се състои от изградени в продължение на десетина години, незаконни постройки, неотговарящи на елементарните хигиенни и строителни изисквания. Главна заслуга за създаването на този квартал има управляващият Общината от 1999г. местен дерибей Ахмед Башев. В  качеството си на представител на ДПС и други партии, той целенасочено е привлякъл и „настанил” няколко стотин цигански семейства от други райони на страната, за да осигури техните гласове в своя подкрепа на всеки следващ избор.

Когато през 2011г. РДНСК издава заповед за премахването на незаконните постройки, общинският съвет приема решение за търпимост на същите, без да има такова законово право. Мъгливата формулировка обаче е достатъчна за държавните служители да не завършат започнатото. Сегашната кметица Минка Капитанова (отново от ДПС) обещава от екраните на всички телевизии, че ще вземе необходимите мерки за спазването на закона, но свенливо заобикаля въпроса защо до момента не е предприела необходимото и е допуснала ескалацията на напрежението и избухването на сегашния конфликт.

Явна е дългосрочната стратегия на ДПС за разделянето и противопоставянето на българското общество в името на техните теснопартийни цели за увеличаване участието им във властта. В резултат обаче не само в Гърмен, но и в стотици хиляди населени места резултатът от политиката на разделяне и внушаване на циганският етнос, че той има само права, а не задължения към обществото, води до чувството на безнаказаност и претенции към обществото, а от там към брутално погазване на законите на страната. За живеещите в кв.Кремиковци на с.Марчево кражбата се е превърнала в основно препитание и посегателствата върху чужди имоти собственост са станали ежедневие. Няма неограбена къща и в много други села и квартали на България. Чувството за безнаказаност и убеждението, че обществото е длъжно да ги обслужва и да им плаща сметките, защото са от „малцинствата”  води до по тежки и ужасни престъпления , като убийството на възрастни хора в домовете им, трагичният случай с 23 годишната Вероника Здравкова, пенсионерът от Правец, непреставащите нападения над екипи на бърза помощ в циганските махали, независимо от обещанията за предприемане на нужните мерки от министерството на вътрешните работи и много, много други. Точно това брутално и ежедневно погазване на законите на страната и усещането за беззащитност и изоставеност от държавните институции, за тези които плащат своите данъци и спазват законите на страната, е причина за задълбочаващото се разделяне на нацията и увеличаващ се риск от масови вълнения. Такива на каквито сме свидетели в Гърмен.

По тази причина една от основните задачи заложена в програмата на Коалиция „Патриотичен фронт” НФСБ и ВМРО е борбата с битовата престъпност. Тази задача е един от приоритетите, които „Патриотичният фронт” постави като условие за подкрепа на настоящото коалиционното правителство. Така в приоритет 20, т.6 са заложени мерки за ограничаване на битовата престъпност, полицейско присъствие в населените места с завишена концентрация на нарушения и видео наблюдения в критичните райони. Този приоритет е подкрепен с четири конкретни цели. За съжаление през изминалият седем месечен период на управление Правителството не извърши нищо от записаната програма за „Стабилно развитие” по този приоритет. Без резултат останаха исканията и настояването на „Патриотичен фронт” за предприемане на мерки за изпълнение на този раздел, поставени както на консултативни съвети, така и на ежеседмични съвещания на партиите подкрепящи Правителството. Заедно с натрупаните от предните Правителства проблеми няма как да не подчертаем, че точно това бездействие е причината за случай като Гърмен, Катуница и много други.
За съжаление и по редица от останалите приоритети на „Патриотичен фронт” съдбоносно важни за нас, 7 месеца след съставяне на Правителството не е направено нищо. По внесения на 08.04.2015г. ЗИД на Избирателния кодекс, вече месец и половина не е извършено разглеждане в комисии, но и недвусмислено бе заявено, че ГЕРБ е против промени в избирателния кодекс. Това предпоставя предстоящи избори, които ще бъдат манипулирани и за пореден път няма да отразят реалните предпочитания на българския избирател.

Въпреки че по предложение на „Патриотичен фронт“ на 21 януари 2015г. бе променен закона за обществените поръчки с цел изграждане на защитни съоръжения по турската граница (Приоритет 20, т.5, цел 6 от прогамата), към настоящия момент, вече четири месеца по късно не само че не е изграден нито метър от нея, но и изградените по времето на Правителството на Орешарски съоръжения паднаха от вятъра.

Тези и редица други неизпълнени ангажименти са в разрез с обявената от трибуната на Народното събрание точно преди 7 месеца  програма на ПГ „Патриотичен фронт“, са причина да заявим, че подкрепата и търпението на „Патриотичен фронт“ към настоящият момент са на изчерпване.

По тази причина категорично настояваме за спешното реализиране на следните задачи.

1. Незабавно премахване на всички незаконни постройки на територията на кв.Кремиковци, с.Марчево, община Гърмен, за които е приключила процедурата по премахване. Ангажиране на институциите да завършат законовите си задължения по установяването на законосъобразност на останалите постройки и превеждането на нормите на ЗУТ в действие.
2. Предприемане на спешни мерки за овладяване на битовата престъпност, която тероризира огромни райони от страната.

3.  Разглеждане в комисии и гласуване в Пленарна зала на текстовете предложение от „Патриотичен фронт” в ЗИД на избирателния кодекс. В случай, че не бъде прието  задължителното гласуване без референдум, „Патриотичен фронт” настоява за приемане на текста за активната регистрация и увеличаване на санкциите за купуване и продаване на гласове.
4. Започваме изграждане на защитните съоръжения по границата с Турция и възстановяване в срок до 1 юли 2015г. на увредените участъци от тях.
5. Недопускане увеличаването на цената на електроенергията и предприемане на административни мерки от енергийните дружества и Министерство на енергетиката за прекратяване на мащабните злоупотреби и кражби в бранша.
6. Завършване на необходимите законови нормативни промени за ограничаване незаконната сеч и износ на дървесина.
7. Решаване на институционалните проблеми свързани с българските общности зад граница. Приемане на промените предложени от „Патриотичен фронт“ в Закона за българите живеещи извън Република България.
Считаме че изброените по - горе условия са напълно изпълними в срок до 01 юли 2015г., не са свързани с извънредни и непредвидени бюджетни разходи и могат да бъдат реализирани в името на спешното решаване на сериозните проблеми, пред които сме изправени, възстановяването на доверието в управлението на страната и успешното завършване на мандата на управление, в полза и в името на България.
Декларираме, че подкрепата на ПГ на „Патриотичен фронт“ към настоящото управление не е безусловна и е пряко свързана с изпълнение на заложените в Програмата за „стабилно управление“ приоритети.
Неизпълнението им  ще доведе до прекратяване на подкрепата на Правителството, след гореуказания срок.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЛАМЕН

    1 0 Отговор
    ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ ПОНЕ И РАБОТЕЩА СЪДЕБНА СИСТЕМА И БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЦЪФНЕ.РАБОТЕЩА СЪДЕБНА СИСТЕМА !!!!!!!!
  • 2 диан

    1 0 Отговор
    има хляб в тоя
  • 3 коко

    0 0 Отговор
    Валери Балевски не можа да вземе митниците в Бургас и са цупи

    ВЕ ЕЙ тез неща волен ги говори от 15 г ..

    нали напуснахте атака щото подкрепила герб ..сега кой подкрепяте вие ве .... не видяхте ли че не са стока

    с исканията ви ще стане това което стана със същите искания на атака по времето на герб ..ще отидат в коша а вас ще ви по;зват докато сте им нужни

    жалка картинка сте
  • 4 808

    0 0 Отговор
    взехте на готово платформата на Волен Сидеров-нали преди време бяхте всички срещу него, а сега какво ми се правите на загрижени или защото идват избори?????????????????? за вашите партии крадливи няма да гласувам-само за Волен
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове