Отидете към основна версия

7 955 6

Лукс, който никой не може да си позволи

  • куба-
  • хотел-
  • кемпински

Пететажната сграда, строена между 1894 и 1917 и намираща се недалеч от Капитолия, е била първият мол в Куба. След революцията в нея са се настанили различни държавни институции и едно училище. По-късно някогашната представителна постройка запада. След скъп ремонт, в началото на юни 2017 предстои повторното ѝ откриване - този път като луксозен хотел "Кемпински" с 246 стаи. Той е собственост на туристическа агенция под шапката на кубинската армия, но ще бъде стопанисван от швейцарската хотелска верига "Кемпински", пише в свои материал Deutsche Welle. Цените за нощувка в 5-звездния хотел варират между 370 и 660 щатски долара.

Магазините в пасажа към хотела отвориха врати преди няколко седмици. Всеки ден стотици любопитни кубинци плакнат очи пред лъскавите витрини на Гучи и Версаче и си правят селфита за спомен. Тук почти никой не може да си позволи изложените стоки.

"Какво безсрамие! Та кой ли ще може да пазарува тук?", пита с недоумение местната актриса Еденис Санчес. Друга жена, която от години живее в Испания, но се е прибрала да види роднините си, се възмущава: "Кубинците не могат да си купят стоките в нормалните магазини, та камо ли тези тук", недоумява тя. А една пенсионерка допълва: "Това, че вече има и такива магазини, показва, че страната се променя. Но стоките в тях са по силите само на чуждите туристи."

На фона на незавидното състояние на Куба, чиято икономика през миналата година отбеляза спад от 1 процент, както и на тежките икономически и политически проблеми на основния търговски партньор на страната - Венецуела, правителството на Раул Кастро залага на туризма. През миналата година карибският остров е поставил нов рекорд: бил е посетен от над 4 милиона туристи, вкл. 614 000 американци. Въпреки високите цени, хотелската база е запълнена за месеци напред.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини