Last news in Fakti

1 Юни, 2017 06:21 7 938 6

Лукс, който никой не може да си позволи

  • куба-
  • хотел-
  • кемпински

Пететажната сграда, строена между 1894 и 1917 и намираща се недалеч от Капитолия, е била първият мол в Куба. След революцията в нея са се настанили различни държавни институции и едно училище. По-късно някогашната представителна постройка запада. След скъп ремонт, в началото на юни 2017 предстои повторното ѝ откриване - този път като луксозен хотел "Кемпински" с 246 стаи. Той е собственост на туристическа агенция под шапката на кубинската армия, но ще бъде стопанисван от швейцарската хотелска верига "Кемпински", пише в свои материал Deutsche Welle. Цените за нощувка в 5-звездния хотел варират между 370 и 660 щатски долара.

Магазините в пасажа към хотела отвориха врати преди няколко седмици. Всеки ден стотици любопитни кубинци плакнат очи пред лъскавите витрини на Гучи и Версаче и си правят селфита за спомен. Тук почти никой не може да си позволи изложените стоки.

"Какво безсрамие! Та кой ли ще може да пазарува тук?", пита с недоумение местната актриса Еденис Санчес. Друга жена, която от години живее в Испания, но се е прибрала да види роднините си, се възмущава: "Кубинците не могат да си купят стоките в нормалните магазини, та камо ли тези тук", недоумява тя. А една пенсионерка допълва: "Това, че вече има и такива магазини, показва, че страната се променя. Но стоките в тях са по силите само на чуждите туристи."

На фона на незавидното състояние на Куба, чиято икономика през миналата година отбеляза спад от 1 процент, както и на тежките икономически и политически проблеми на основния търговски партньор на страната - Венецуела, правителството на Раул Кастро залага на туризма. През миналата година карибският остров е поставил нов рекорд: бил е посетен от над 4 милиона туристи, вкл. 614 000 американци. Въпреки високите цени, хотелската база е запълнена за месеци напред.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фалшиви новини

    48 12 Отговор
    Накрая Куба ще получи молове, и боклуци трето качество и ще има някой друг долар за да си купи всички отпадъци на западната цивилизация.България чудесен пример за това. Да не говорим за липсваща съдебна система.

    Коментиран от #2

  • 2 ЯК КАРАЧ

    38 8 Отговор

    До коментар #1 от "Фалшиви новини":

    АБСОЛЮТНО! Ама това е начина американците да са добре- като останалите са зле.
  • 3 mediator37

    22 2 Отговор
    Ама пък там не бият негрите.
  • 4 незнайко

    0 3 Отговор
    4 милиона туристи в Куба за 2016, а за БЪЛГАРИЯ тази година се предвиждат 12 милиона туристи. ЗНАЧИ НИЕ СМЕ МНОГО ДОБРЕ ! Имаме си молове и си пазаруваме, кой когато поиска .
  • 5 Един

    7 0 Отговор
    Ами и в България по морето е пълно с хотели, които никой нормален българин не може да си позволи, но това не се раздува по медиите. Защо ли?
  • 6 Shmeker

    2 1 Отговор
    Куба уверено в монетарния реализъм на 21 век.