Отидете към основна версия

12 244 10

Най-големият имотен балон може да се образува в Норвегия

  • норвегия-
  • жилища-
  • цени-
  • имотен балон
Снимка: Shutterstock

Растящата пропаст между цените на жилищата и наемните нива може да се окаже признак за образуването на имотен балон. Най-голям дисбаланс към момента се наблюдава в Норвегия, сочат данните на изследване проведено от Moody's Investors Service в 20 държави с развита икономика. Страните, в които между цените на жилищата и наемните нива липсва баланс и бавно се урегулират, съществува висок риск от негативен икономически ефект върху имотния пазар.

Пазарът на жилища в скандинавската страна с най-добре развита икономика през последните години нарасна на фона на рекордно ниските лихви по ипотечните заеми и високия материален стимул от страна на държавата. Към днешна дата норвежкият пазар на недвижими имоти е надценен най-много. Следват Белгия, Германия и Франция, посочват анализатори.

Също така в Норвегия се наблюдава най-висок процент на собственост сред изследваните държави – 85% от населението разполага със собствен имот. „Като се отчете този факт промяната в цените на имотите може да окаже неблагоприятно въздействие върху икономиката, финансовата стабилност и кредитните условия”, предупреждават от Moody's Investors Service.

Със степента на надцененост на имотите от 2010 г. насам Норвегия се явява държавата, която е най-уязвима от възникването на имотен балон. Като предпазна мярка е необходимо правителството да вземе мерки за охлаждане. Централната банка на Норвегия също заяви, че е готова да повиши лихвените проценти още през 2018 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини