Last news in Fakti

28 Юли, 2021 15:19 6 799 19

Къде са най-големи имотни „балони“

  • имотен балон-
  • държави-
  • данни-
  • savills

Цените са завишени с 10% в богатите държави

Къде са най-големи имотни „балони“ - 1
Снимка: Shutterstock

Изследване на британката анализаторска компания Oxford Economics, показа пазарите, в които се надуват най-силните имотни „балони“. Изводите са направени на база проучване на дългогодишния тренд и съотношение цена/наем. Най-надценени са имотите в Нидерландия, Канада, Швеция, Германия и Франция. Сред лидерите са също така САЩ и Великобритания. Изводът на специалистите е, че в 14 държави с развита икономика за последните 10 години цените на имотите са се увеличили с 43%.

Сегашният бум на пазара ще е вторият по продължителност и третият по ръста на цените за последните 120 години. Той ще е съпоставим с пиковата 2006 г., след който последва Световната криза.

През април тази година американският пазар на недвижими имоти преживя най-голямото поскъпване за последните 30 години, а през същия месец във Великобритания беше регистрирано максимално поскъпване на жилищата за последните две десетилетия. На двата пазара движещи сили станаха ниските лихви по ипотечните заеми, силното търсене на по-големи имоти в предградията и дефицит в предлагането.

Независимо от спад в темповете на поскъпването през последните два месеца, средните цени на жилищата във Великобритания през идните 4 години ще нараснат с 21%, сочат прогнозите на консултантската компания Savills.

„Основен въпрос в близките години ще е движението на лихвите по ипотечните заеми, отчитайки фактори като демография, свръх спестовност и опасността от висока инфлация“ се посочва в отчета на консултантската компания.

Къде са най-големи имотни „балони“


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    15 2 Отговор
    Как къде?!
    Във "Факти" разбира се, всеки божи ден. ..
  • 2 Брокер

    6 29 Отговор
    При нас цените на имотите са нормални.
  • 3 Иван

    25 4 Отговор
    В друг сайт прочетох 2 статии за имоти само за днес . Предполагах , че още някъде ще има новина за цените .В България изобщо не са надценени цените , дълго е времето за изплащане .Ако един апартамент преди се изплащаше за 10 години , сега само за 30 години .Тъкмо го изплатиш и вземеш , че се гътнеш , а децата го продават и викат ура
  • 4 Брокер

    6 28 Отговор
    Имота остава за деца,внуци.Пари за пиене,за морета,за Гърция,за стари премиум трошляци,за плющене имате,а за жилище ви е скъпо.Това е Ганя наш.
  • 5 Chukan Kirilov

    30 3 Отговор
    До Брокера
    Живей цял живот като куче и събирай, за да може децата и внуците да го профукат. И чакай някоя добра дума.
    Не е ли по-добре да инвестираш в тяхната култура и образование? (риторичен въпрос)

    Коментиран от #9

  • 6 Брокер

    3 11 Отговор
    Говориме за имот,това не е като да си купиш колело.А и децата като пораснат ще се включат и те и така ще ценят.

    Коментиран от #10

  • 7 Брокер

    3 8 Отговор
    И тя културата - театри,университети,културни събития е в голямите градове.

    Коментиран от #11

  • 8 Гост

    21 4 Отговор
    Разгледайте обявите в България и пак ще говорим. Тук курник и шапрон се продават на цена, на която ще вземете къща в Гърция или в друга, нормална държава.
  • 9 Гост

    21 1 Отговор

    До коментар #5 от "Chukan Kirilov":

    Брокера не иска да инвестираш в бъдещето на децата СИ, а в това на децата МУ.
  • 10 Гост

    23 3 Отговор

    До коментар #6 от "Брокер":

    Подареното не се жали и не е свидно, като заработеното с личен труд и безброй компромиси. Много често сме били свидетели, как наследени имоти се профукват от наследници, защото не са потили парите за тях. Най-голямата услуга, която можете да направите, на децата си, е да ги научите сами да си изкарат за кола и за къща. Сами да си постигат целите.
  • 11 Гост

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "Брокер":

    Да отстъпиш място на опашката за хляб, на стар човек, също е култура. Културата се среща навсякъде. Дори наместа, където няма ни театър, ни кино.
  • 12 Софянец

    3 4 Отговор
    Да така е,но защо тогава всички искате да дойдете в София и все ревете,че ви е скъпо.И аз мога да рева,че несъм се родил в Лондон и ,че искам да живея там.

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 менте

    16 2 Отговор
    Най-големият балон е в БГ-то. Качеството е ниско, а цените са западноевропейски. Стаичка 10м2 и външна стена 12,5 см дебела. И като излезеш от новия си блок, скачаш в дупки и пясъци.
  • 15 Варна

    6 3 Отговор
    Всички искате да живеете в София,Пловдив и Варна, а после ревете,че хляба и олиото са скъпи.Хем мизерни,хем с претенции

    Коментиран от #16

  • 16 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "Варна":

    Не искат да живеят в София, Пловдив и Варна. Просто само там има работа и нормални заплати. Извън тези градове се блъска като кърт за комат хляб. Изнесете малко от инвестициите по другите градове и любовта на хората към големите градове ще стихне якодим.

    Коментиран от #17

  • 17 0808

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    --- ув. Гост, приветствам Вашите умни постове.. ++++++++++++++++
  • 18 Гост

    7 0 Отговор
    Абе всички станахме граждани,никой не му се работи на село.Всеки иска у градО
  • 19 Стара Загора

    0 0 Отговор
    200 бона за консервна кутия в Ганьовистан. По-добре сложи още 20 и си вземи в Гърция или Турция.