Отидете към основна версия

5 355 14

Опасност от имотен балон в Унгария

  • унгария-
  • цени-
  • жилища-
  • предлагане

Средната цена на жилища между 1500 и 1800 EUR/кв.м

Снимка: М. Богданова ©

Централната банка на Унгария предупреждава, че пазарът на недвижими имоти в Будапеща е все по-близо до ситуация, в която може да се смята за надценен. От банковата институция отчитат тенденция към все по-голяма разлика в цената на квадратен метър жилищна площ в столицата и останалите градове на страната. С 20.2% са се повишили цените на жилищата в Будапеща през второто тримесечие на текущата година в сравнение със същия период на миналата, а по предварителни данни за третото тримесечие ръстът ще е 23.9%. В останалите градове увеличението е било 16.3% през второто тримесечие на годишна база, а средната цена на квадратен метър е била с 37% по-ниска от тази в Будапеща.

„Всички фактори говорят за силен ръст в търсенето. Това е в резултат на подобряване финансовото състояние на домакинствата в съответствие с ръста на заплатите. А предложенията не могат да достигнат високия темп на търсене. Доказателство за това е, че към момента близо 70% от новостроящите се имоти в Будапеща се продават още в етап на строителство” се уточнява в отчета на Централната банка.

Средната цена на квадратен метър жилищна площ на вторичния пазар в Будапеща е 1500 EUR. Що се отнася до имотите от първичния пазар, то през първото полугодие на текущата година средната им стойност е била 1800 EUR/кв.м.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини