Last news in Fakti

19 Ноември, 2018 21:46 5 349 14

Опасност от имотен балон в Унгария

  • унгария-
  • цени-
  • жилища-
  • предлагане

Средната цена на жилища между 1500 и 1800 EUR/кв.м

Опасност от имотен балон в Унгария - 1
Снимка: М. Богданова ©

Централната банка на Унгария предупреждава, че пазарът на недвижими имоти в Будапеща е все по-близо до ситуация, в която може да се смята за надценен. От банковата институция отчитат тенденция към все по-голяма разлика в цената на квадратен метър жилищна площ в столицата и останалите градове на страната. С 20.2% са се повишили цените на жилищата в Будапеща през второто тримесечие на текущата година в сравнение със същия период на миналата, а по предварителни данни за третото тримесечие ръстът ще е 23.9%. В останалите градове увеличението е било 16.3% през второто тримесечие на годишна база, а средната цена на квадратен метър е била с 37% по-ниска от тази в Будапеща.

„Всички фактори говорят за силен ръст в търсенето. Това е в резултат на подобряване финансовото състояние на домакинствата в съответствие с ръста на заплатите. А предложенията не могат да достигнат високия темп на търсене. Доказателство за това е, че към момента близо 70% от новостроящите се имоти в Будапеща се продават още в етап на строителство” се уточнява в отчета на Централната банка.

Средната цена на квадратен метър жилищна площ на вторичния пазар в Будапеща е 1500 EUR. Що се отнася до имотите от първичния пазар, то през първото полугодие на текущата година средната им стойност е била 1800 EUR/кв.м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    28 4 Отговор
    Имотен балон има и във Варна! Защо никой не пише за това?
  • 2 :D:D:D

    27 0 Отговор
    Тези поне пазаруват защото са им вдингали заплатите. Тук пазаруват за да вдигнат заплатите в банката.
  • 3 krasen

    16 3 Отговор
    vav varna ve4e praviat ostapki po 6000evro v kopleks familia...smitaite kolko sa naduli cenite no dobrujanci kupuvat davaiteee
  • 4 Реалист

    31 3 Отговор
    Будапеща 1800 евро, софия 1200 - кой град и държава какво ти дава мисля няма смисъл да обсъждаме :)
  • 5 Гост

    39 2 Отговор
    Да напомня само, че в Унгария /като навсякъде по света/ един квадратен метър е квадрат със страна 1 метър, а в БГ и във Варна квадратен метър означава нещо неясно. Двустайни апартаменти с площ 100-120 кв. м. се срещат все по-често. По-рано такова жилище носеше гордото име "гарсониера"!
    Скоро гледах стар тристаен панел с площ 79 кв.м. по нотариален акт, а брокерката ме уверяваше, че бил 120-130 кв. м. защото новите апартаменти с тази площ се водели 130 кв. м., че дори и 150 кв.м.!?!?! Наглостта и простотията на брокерите е безкрайна!
    Така че...... унгарците май сме ги "стигнали", че и изпреварили в цените.

    Коментиран от #8

  • 6 У лево е Крим

    32 1 Отговор
    И тук пазарът ще гръмне и то много скоро. Причините са един куп строежи финансирани от Банките заради ниските лихви и все още по- ниските лихви по ипотечните кредити. Е да ама покупките стават все по- малко предвид на емиграцията, лошата структура на икономиката и разбира се, корупция и безхаберната политика на управляващите. Освен това прогнозите, са че новата вълна на криза в света се очертава около 2021 понеже страните не успяват да се справят с кризата от 2008 година. Имаме повече от 1 милион празни жилища в страната и се строят нови на безумни цени. Мисля, че банките ще станат собственици на поне 30% от жилищата в страната ... Както знаете процентът на хората, които не могат да обслужват кредитите си мина 50% според изследването от предният месец. Така че не знам за Унгария но тук ще има яко подхлъзване в следващите 1 - 2 години. Страната се изпразва, а броят на жилищата расте... - Какъв ли ще е резултата мисля всеки е наясно
  • 7 Имотен балон

    26 1 Отговор
    Оставете Унгария , а гледайте какъв екшън ни очаква тук близките 4-5 години!!!
  • 8 888

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Напълно правилно.
    Говоря от опит.
    В Будапеща имота "до ключ" се издава готов за живеене, а не както тук ти го издава бай ганьо - да трябва тепърва да вкараш едни 25 000 евра за обзавеждане , гранитогрес, паркет, уреди за баня, кухня и прочее,
    Както казахте и квадратурата там 80квадрата примерно са голям тристаен . Тук 80 квадрата са две кутийки, в които се включват общи части и мазе.
    Така че в София цените изпреварват Будапеща ПОНЕ два пъти. А там предупреждават за балон. Тук не знам какво е?
    И още едно отклонение: средната цена многостаен в София е по-висока от средната цена на one-bedroom apartment в Манхатън.

    Коментиран от #11

  • 9 onq s konq

    8 2 Отговор
    Категорията "имотен балон" е измислена от новинарите за да има какво да пишат,та да изкарат "некой лев".Явно се има предвид поскъпване на имотите на пазара ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО НА НЯКОЙ МУ СЕ ЩЕ...което всъщност винаги е така.Съществува и услужлива сентенция "За бога братя-не купувайте"...което касае бедните преди всичко.В един момент обаче когато въпросният кандидат-купувач събере най-накрая парите за жилище и реши да пренебрегне всякакви "балони",изведнъж се замисля и си казва:Ами той живота ни мина в гарсониерата в покрайнините на града,децата порастнаха и си хванаха пътя в живота...за какво ни е на нас старците голям и удобен апартамент в центъра,след като вече и "метър на два" ни устройва"?

    Коментиран от #10

  • 10 имам два от миналия пук

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Балон значи,че ненормалния купува нещо. Дето утре ако му се наложида го продава ще му вземе половин цена. И се превръща в турбо гъзар със заем без апартамент.
  • 11 Балончо

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "888":

    София спокойно може да се сравни с Ню Йорк, но само по цена.
    Всъщност Манхатън в Ню Йорк е еквивалента на цектъра на София. - Манхатън е квартал на НюЙорк и центъра на София е квартал (част от София).
    Цените на докторски паметник превишават цените в Манхатън.
    Само че в София се сблъскваш с мизерията и съсед ти е мутра с 60 санта врат, а в Ню Йорк съсед ти е Леонардо Ди Каприо или Робърт Де Ниро, или банкер от Уол стрийт. Има разлика сеш'се. А в Ню Йорк заплатата ти е половин милион долара на година, а в София ти е 5 000 евро годишно. Панимаеш?
  • 12 Брокер

    3 13 Отговор
    Аман от разбирачи,аман.Има много хора от Русия,Гърция идр. с пари Има хора работили дълги години в ужбина с пари които ги влатат в хубав имот.Има много успяли хора с пари лекари,спортисти,айти. Само неуданици сте и ревете

    Коментиран от #13

  • 13 Човечец

    11 2 Отговор

    До коментар #12 от "Брокер":

    Аз съм един от тези. Моите пари са изкарани с труд и няма да ги изхвърля за боклук на тази измислена цена. Търси си балъци. Разправяи че американците са с ипотеки и са много напред и всичко им е шест. Но не намесваи нормалните хора в тази ненормална ситуация.
  • 14 Дебелия

    1 1 Отговор
    Имаш ценности евала. Щом това те влече - купувай, но не искай от другите това!