Отидете към основна версия

21 736 15

Освен безплатни имоти, села дават и пари на новодомците

  • италия-
  • села-
  • програма-
  • заселване-
  • обезлюдяване

По 9000 EUR за всеки нов жител

Снимка: Shutterstock

Броят на обезлюдените италиански села нараства стремглаво. Част от тях през последните години привличаха нови жители като обявяваха, че продават изоставените къщи или жилища за по 1 EUR с условието новодомците да ги ремонтират за определен период от време като вложат определена сума пари. Това обаче като че ли вече не е много атрактивно. Новото е, че местните власти на Локан са решили освен евтини жилища да дават и пари в брой на желаещите да се заселят в тях. Бонусът, който ще получат новодомците, е 9000 EUR, а тези с деца – по още 1000 EUR. Парите ще се изплащат в продължение на 3 години. Условието е семействата да имат дете и минимален годишен доход от 6000 EUR. Предложението важи и за чужденци, които са фрийлансъри или са готови да започнат местен бизнес.

Населението на въпросното село – Локан, е намаляло със 7000 души от началото на 1900 г. Днес там живеят едва 1500 души. Всяка година в него умират по 40 човека, а се раждат едва 10. Подобна картина се наблюдава във всички по-малки села на Ботуша. За последните 30 години всяка четвърта малка община се е превърнала в призрак. Днес в Италия 139 села са с население под 150 жители.

Кметът на североиталианското селце Боргомедзавале, предлага не само изоставени къщи за по 1 EUR (макар и при условие имотът да бъде ремонтиран в срок до 2 години от покупката), но и по 1000 EUR за всяко новородено и още по 2000 EUR за всеки, който иска да започне бизнес в селото. В Боргомедзавале към момента живеят 320 души. Кметът казва, че пари има, но няма млади хора, които да помогнат въпросните средства да бъдат „грамотно” инвестирани.

В същото време местните данъци върху имотите са много ниски. Кметът също така обещава безплатен обществен транспорт за всички студенти.

Повечето селца, с подобни програми за привличане на жители, разполагат с живописни пейзажи и са екологично чисти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини