Отидете към основна версия

15 838 17

Променят правилата за краткосрочно отдаване под наем

  • airbnb-
  • booking-
  • закон-
  • промяна-
  • туризъм

Една закъсняла мярка

Снимка: Shutterstock

С навлизането на ниско тарифните авиокомпании у нас туристическият поток безспорно се разви доста добре през последните години. Това несъмнено рефлектира и върху краткосрочното отдаване под наем на жилища. За последните две години минимум 30% от сделките с жилища в София са с инвестиционна цел, т.е. с цел отдаване под наем чрез платформи като Booking и Airbnb. Една от причините за този висок процент е фактът, че у нас няма ограничения при отдаването под наем на този принцип. Поне досега. От ГЕРБ и Обединени патриоти/НФСБ вече са внесли предложения за промени в Закона за туризма, според които такава дейност ще могат да развиват само тези собственици, които са регистрирани според въпросния закон.

В момента стаи и къщи за гости могат да се отдават под наем и от лица, които не са регистрирани по търговския закон и ако става дума за имот, който се обитава и от самия собственик, който го отдава под наем. Предлага се това да важи и когато въпросните места не са част от обитаваното жилище. Също така се създава и нова алинея в Закона за туризма, която задължава всички лица, желаещи да отдават част от имота си чрез онлайн платформа да се регистрират.

Също така се предлага при системни нарушения да подаде искане до председателя на Софийския районен съд и в срок от 72 часа той да се произнесе и да задължи интернет доставчиците да спрат достъпа до онлайн платформи, които са в нарушение на новите разпоредби и предлагат некатегоризирани имоти. Самите доставчици пък ще имат срок от 24 часа да спрат достъпа до тези сайтове.

Предвидените глоби са в размер от 500 до 5000 лв. за физически лица и от 1000 до 10 000 лв. за еднолични търговци и юридически лица.

Срокът за категоризиране на лицата, които упражняват нерегламитирано дейността по отдаване под наем на краткосрочен принцип разполагат с 3 месеца след влизане на промените в закона да се регистрират.

Сред основните мотиви за промените в закона се посочва, че през последните години се наблюдава бум в отдаването на апартаменти на краткосрочен принцип чрез онлайн платформите. В действителност обаче това не е точно така. Според анализатори, през последната половин година все по-често хората се отказват от този начин на печелене на пари. Причините са най-вече организационни – посрещане на гостите, настаняване, чистене. Подобно комплексно обслужване се предлага от фирми. Печалбата на собствениците обаче намалява и те не са склонни да го използват. Вече се наблюдава тенденция добре ремонтирани и обзаведени жилища в централната част на София, които са се отдавали под наем на туристи, да се пускат на пазара за дългосрочно отдаване.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.

Свързани новини