Last news in Fakti

26 Ноември, 2019 06:21 15 819 17

Променят правилата за краткосрочно отдаване под наем

  • airbnb-
  • booking-
  • закон-
  • промяна-
  • туризъм

Една закъсняла мярка

Променят правилата за краткосрочно отдаване под наем - 1
Снимка: Shutterstock

С навлизането на ниско тарифните авиокомпании у нас туристическият поток безспорно се разви доста добре през последните години. Това несъмнено рефлектира и върху краткосрочното отдаване под наем на жилища. За последните две години минимум 30% от сделките с жилища в София са с инвестиционна цел, т.е. с цел отдаване под наем чрез платформи като Booking и Airbnb. Една от причините за този висок процент е фактът, че у нас няма ограничения при отдаването под наем на този принцип. Поне досега. От ГЕРБ и Обединени патриоти/НФСБ вече са внесли предложения за промени в Закона за туризма, според които такава дейност ще могат да развиват само тези собственици, които са регистрирани според въпросния закон.

В момента стаи и къщи за гости могат да се отдават под наем и от лица, които не са регистрирани по търговския закон и ако става дума за имот, който се обитава и от самия собственик, който го отдава под наем. Предлага се това да важи и когато въпросните места не са част от обитаваното жилище. Също така се създава и нова алинея в Закона за туризма, която задължава всички лица, желаещи да отдават част от имота си чрез онлайн платформа да се регистрират.

Също така се предлага при системни нарушения да подаде искане до председателя на Софийския районен съд и в срок от 72 часа той да се произнесе и да задължи интернет доставчиците да спрат достъпа до онлайн платформи, които са в нарушение на новите разпоредби и предлагат некатегоризирани имоти. Самите доставчици пък ще имат срок от 24 часа да спрат достъпа до тези сайтове.

Предвидените глоби са в размер от 500 до 5000 лв. за физически лица и от 1000 до 10 000 лв. за еднолични търговци и юридически лица.

Срокът за категоризиране на лицата, които упражняват нерегламитирано дейността по отдаване под наем на краткосрочен принцип разполагат с 3 месеца след влизане на промените в закона да се регистрират.

Сред основните мотиви за промените в закона се посочва, че през последните години се наблюдава бум в отдаването на апартаменти на краткосрочен принцип чрез онлайн платформите. В действителност обаче това не е точно така. Според анализатори, през последната половин година все по-често хората се отказват от този начин на печелене на пари. Причините са най-вече организационни – посрещане на гостите, настаняване, чистене. Подобно комплексно обслужване се предлага от фирми. Печалбата на собствениците обаче намалява и те не са склонни да го използват. Вече се наблюдава тенденция добре ремонтирани и обзаведени жилища в централната част на София, които са се отдавали под наем на туристи, да се пускат на пазара за дългосрочно отдаване.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умен

    12 18 Отговор
    Крайно време беше! В по-умната част на европа отдавна го регулират краткосрочното отдаване.

    Коментиран от #11

  • 2 Свинаря.

    8 27 Отговор
    Аз плащах 1 000 лв.в София за апартамент на месец а собственика ни какви данъци трябва да се облагат с данък тия дебили.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Bbbbggg

    39 4 Отговор

    До коментар #2 от "Свинаря.":

    По скоро ако си плащал 1000 лв сега ще е 1000лв + %данък... :/
  • 4 123

    34 3 Отговор

    До коментар #2 от "Свинаря.":

    ходи си на село така няма да плащаш
  • 5 Bossman

    13 1 Отговор
    Щом човек има някакъв допълнителен имот,разбира се че ще го отдава под наем.Според мен няма как всички наемодатели да бъдат следени кой как отдава имота си и каква категория има.Например по черноморието има толкова много обекти които се отдават под наем че направо е невъзможно,всеки да бъде следен да ли е свободен или е нает.
  • 6 боцмана

    10 3 Отговор
    Нова вратичка за подкупи. Нали знаете , че да предлагаш секс на непозната и подкуп на данъчен много си приличат. От начало: "Ама ти за каква ме смяташ , аз за пари не го правя , това е твърдо против моите убеждения" и т.н. И след като се случи: "Ама как , само толкова ли?"
  • 7 Владо

    18 3 Отговор
    Другата седмица очаквам да гласуват и глоби, че дишаме и съществуваме. Измислиха глоби за всичко за да има откъде да цоцат .........не се наядоха
  • 8 Хотели

    9 21 Отговор
    Преди да ги категоризират трябва да имат съгласие на етажната собственост за даването на апартамента на краткосрочен наем. Аз не съм съгласен например във входа ми да има такъв апартамент.

    Коментиран от #12, #16

  • 9 балон

    8 4 Отговор
    И там има балон, голям и надут. Това само ще спомогне по-бързо да се спука, особено в София
  • 10 Гладен брокер

    4 0 Отговор
    Няма как да ги променят, щото не заввиси от тях.
  • 11 пак ли

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Умен":

    На баба хвърчилото, ще плащат данъци...дрън дрън,когато милионери платят данъци, тогава търсете баба уйна ..Наясно съм с тези номера ,работя като брокер в недвижими имоти...99% не щат и да чуят за това...те казват...аз ли съм тази където ще оправи държавата...Парите от тези данъци за каво ли ще ползват,купуване на самолети и дронове.

    Коментиран от #13

  • 12 Люк

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хотели":

    Теб пък кой ли те пита! Аман от завистници!
  • 13 Умен

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "пак ли":

    Типично циганско мислене! Това, че милионерите не плащат данъци(което е съмнително) не освобождава никого от това му задължение! Откъде си мислите, че идват парите за здравеопазване, образование и пенсии? Капка по капка.. После скапано ни било образованието, скапано ни било здравеопазването, ниски били пенсиите!
  • 14 Богат беден

    5 1 Отговор
    Жилището е пасив, дори и да го отдавате под наем
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Биляна

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хотели":

    Като искате вашето съгласие да се взема под внимание,искайте го и за дългосрочно отдаване под наем!Каква е разликата дали е за краткосрочно или дългосрочно отдаване?Или може би хотелиерският бизнес запада заради бума на частните квартири и затова именно хотелиерският монопол си плаща на властимащите,за да подкопаят обикновените частни лица,даващи доста по-добрите си и достъпни имоти под наем?!Ако имам проблемни съседи,които живеят постоянно до мен бих била много по-притеснена отколкото ако има различни преминаващи хора всеки ден!
  • 17 Деяна

    0 1 Отговор
    Обяснете ми как 1 човек,жена държи 10 апартамента ,взима ги под наем и ги отдава за нощувки?По 50лв,на ден и 60лв като парите ги взима на ръка.Не се дава никакъв документ за това?Към кого да се обърна за да живея, че нейната практика е незаконна?