Отидете към основна версия

26 528 25

Искат над 1 млн. EUR за този уникален имот

  • родева къща-
  • бургас-
  • цена-
  • имот-
  • продажба

Отново продават Родевата къща

Една от емблематичните сгради на Стария Бургас – Родевата къща – е обявена за продан. През миналата година се заговори, че собственикът ѝ е решил да я надстрои и да я ремонтира основно, но явно е променил плановете си. Не е изключено да се е отказал поради опасенията, че всяка по-драстична интервенция в старите сгради на Бургас се посреща с остро недоволство и съпротива от обществеността.

Според обявата, имотът се състои от два жилищни етажа, всеки с по шест стаи и площ по 200 кв.м., и сутерен с винарска изба. Има три входа. „Сградата е подходяща за живеене, търговско представителство, фирмени или банкови офиси, бутикови магазини, луксозен клуб-ресторант или смесено ползване, в зависимост от желанието на новия собственик“, пише в обявата, цитирана от Флагман. В нея е отбелязано още, че има издадено и съгласувано с Националния институт за недвижимо културно наследство разрешение за надстрояване с още два етажа. Обявената цена е 1 050 000 евро.

Родевата къща е построена през 1924 г. за Стефан Родев, който през същата година си отива от този свят. В статия за Флагман.Бг художникът Митко Иванов отбелязва, че Родев е фамозна личност, чиито предци и потомци са гордост и чест дори за европейската аристокрация. По майчина линия родът му Станимеръ може да се проследи поне до XVII век, а с някои уточнения – до старобългарската аристокрация още от времето на великите ни царе. Според Иванов, не повече от 5 български фамилии могат да претендират за подобна генеалогия, при това с доста уговорки.

Фамилия Родеви през XVIII век живеят около Габрово и през следващия век се свързват със Станимирови. Стефан Родев се преселва в Бургас и развива мащабна търговия - едър собственик на земя и солници, представител на руските параходни линии за Бургас.

Заедно със съпругата си Корнелия имат три дъщери, чрез които се сродяват с Кимон Георгиев, бивш министър-председател на България, а в следващото поколение и с Гиньо Ганев, който пък е зет на Георгиев.

Чрез внучката от най-малката си дъщеря, Родеви се сродяват със самия барон Едмонд Ротшилд – художничката Веселинка Георгиева става негова съпруга и баронеса Ротшилд! Архитект на Родевата къща е великият Рикардо Тоскани. Преди да бъде опразнена, къщата бе превърната в ресторант от бившия концесионер на Бургаския плаж Атанас Атанасов.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 29 гласа.

Свързани новини