Отидете към основна версия

15 745 31

Лукс е да се топлиш на ток

  • енергийна ефективност-
  • изложение-
  • строителство-
  • българска строителна седмица
Ефектът от санирането "на парче" е минимален

За никого не е тайна, че през последните 4 години строителството е сред най-засегнатите сектори от икономическата криза. Донякъде отрасълът беше подпомогнат от изграждането на магистрали, но само на тях не може да се разчита е мнението на експерти от бранша. Това, към което трябва да бъдат насочени усилията на бранша е в проекти за енергийна ефективност. Това е въпрос, който засяга всички. Процедурата е ясна, но проблемът е в изпълнението на тези разпоредби и следенето на тяхното изпълнение. „Необходимо е изготвяне и спазване на проектите и влагане на съответните материали, отговарящи на техническите изисквания за постигане на съответния ефект. Злоупотребява се, представят се декларации, които скриват част от истината и има опасност крайният продукт да е различен от залагано от съответните проектанти”.  Това каза Борис Радулов, председател на Асоциацията на фирмите за изолация в строителството по време на работна среща посветена на изложението „Българска строителна седмица”, която се открива днес в столичния Интер Експо Център и ще продължи до 23 март. Според Радулов, „ефектът от енергийната ефективност ще бъде най-голям, а и ще се приближим до нулево потребление, когато ограждащата конструкция на сградата е изолирана достатъчно добре и се минимизират загубите на енергия”.

На миналогодишното издание на „Българска строителна седмица” беше дадено началото на енергийното обновяване на българските домове. За една година обаче почти нищо не се случило, отбелязва Радулов. Основната причина е недостигът на средства. Експертите се опасяват, че интересът на хората и през следващия програмен период няма да е висок, тъй като се очаква размерът на безвъзмездната помощ да бъде намален под сегашните 50%.

„Не може да разчитаме само на строителството на магистрали, трябва да има и друго строителство. Не може да плачем за високите сметки и да изразходваме ненужна енергия, с която да топлим въздуха. Темата за енергийната ефективност ще е актуална още дълго време, защото знаете, че всичките енергийни ресурси на земята се изчерпват. Възобновяемите енергийни източници, които се използват са скъпи, но дори и в някакъв етап да се намери евтино тяхно приложение, нуждите на човечеството ще нарастват”, казва Мишо Настев, председател на Асоциацията на геодезическите фирми.

Това, с което геодезистите могат да бъдат полезни в областта на енергийната ефективност е т.нар. „термокартиране”, т.е. с дистанционни методи може да се направи термокарта на всяка една сграда какво е нейното излъчване, какви са загубите на топлина от нея. Това ще помогне на инженерите по топлоизолация да намалят максимално загубите на топлинна енергия. „Знаем, че строителният бранш е в криза, но лично аз се съмнявам, че сме в окото на бурята, защото там обикновено е спокойно, а при нас не е спокойно. Мисля си, че сме малко преди него. Дано политиците си направят равносметка от всичко, което се случва и да започнат да слушат експертите” допълни Настев.

Темата за енергийната ефективност ще бъде разгледана и на днешната конференция „Енергийна ефективност и обновяване на съществуващия сграден фонд в България. Приоритети 2014-2020", което е част от изложението „Българска строителна седмица”, провеждащо ще от 20 до 23 март в „Интер Експо Център”.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини