Last news in Fakti

20 Март, 2013 11:14 15 723 31

Лукс е да се топлиш на ток

  • енергийна ефективност-
  • изложение-
  • строителство-
  • българска строителна седмица
Лукс е да се топлиш на ток - 1
Ефектът от санирането "на парче" е минимален

За никого не е тайна, че през последните 4 години строителството е сред най-засегнатите сектори от икономическата криза. Донякъде отрасълът беше подпомогнат от изграждането на магистрали, но само на тях не може да се разчита е мнението на експерти от бранша. Това, към което трябва да бъдат насочени усилията на бранша е в проекти за енергийна ефективност. Това е въпрос, който засяга всички. Процедурата е ясна, но проблемът е в изпълнението на тези разпоредби и следенето на тяхното изпълнение. „Необходимо е изготвяне и спазване на проектите и влагане на съответните материали, отговарящи на техническите изисквания за постигане на съответния ефект. Злоупотребява се, представят се декларации, които скриват част от истината и има опасност крайният продукт да е различен от залагано от съответните проектанти”.  Това каза Борис Радулов, председател на Асоциацията на фирмите за изолация в строителството по време на работна среща посветена на изложението „Българска строителна седмица”, която се открива днес в столичния Интер Експо Център и ще продължи до 23 март. Според Радулов, „ефектът от енергийната ефективност ще бъде най-голям, а и ще се приближим до нулево потребление, когато ограждащата конструкция на сградата е изолирана достатъчно добре и се минимизират загубите на енергия”.

На миналогодишното издание на „Българска строителна седмица” беше дадено началото на енергийното обновяване на българските домове. За една година обаче почти нищо не се случило, отбелязва Радулов. Основната причина е недостигът на средства. Експертите се опасяват, че интересът на хората и през следващия програмен период няма да е висок, тъй като се очаква размерът на безвъзмездната помощ да бъде намален под сегашните 50%.

„Не може да разчитаме само на строителството на магистрали, трябва да има и друго строителство. Не може да плачем за високите сметки и да изразходваме ненужна енергия, с която да топлим въздуха. Темата за енергийната ефективност ще е актуална още дълго време, защото знаете, че всичките енергийни ресурси на земята се изчерпват. Възобновяемите енергийни източници, които се използват са скъпи, но дори и в някакъв етап да се намери евтино тяхно приложение, нуждите на човечеството ще нарастват”, казва Мишо Настев, председател на Асоциацията на геодезическите фирми.

Това, с което геодезистите могат да бъдат полезни в областта на енергийната ефективност е т.нар. „термокартиране”, т.е. с дистанционни методи може да се направи термокарта на всяка една сграда какво е нейното излъчване, какви са загубите на топлина от нея. Това ще помогне на инженерите по топлоизолация да намалят максимално загубите на топлинна енергия. „Знаем, че строителният бранш е в криза, но лично аз се съмнявам, че сме в окото на бурята, защото там обикновено е спокойно, а при нас не е спокойно. Мисля си, че сме малко преди него. Дано политиците си направят равносметка от всичко, което се случва и да започнат да слушат експертите” допълни Настев.

Темата за енергийната ефективност ще бъде разгледана и на днешната конференция „Енергийна ефективност и обновяване на съществуващия сграден фонд в България. Приоритети 2014-2020", което е част от изложението „Българска строителна седмица”, провеждащо ще от 20 до 23 март в „Интер Експо Център”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bossman

    1 0 Отговор
    А с какво да се отопляваме?Най-добре ще да е турим по едно кюмбе- "циганска любов" в средата на хола и така да отопляваме целия апартамент.Така ще живеем природосъобразно.
  • 2 Сульо

    1 1 Отговор
    мда
  • 3 PlimP

    1 2 Отговор
    на парно е по-скъпо, но е по-комфортно, абе все си е скъпо, тъпото е, че парното е отпадък от производството на ток, а се получава нещо от сорта на сливи за смет
  • 4 Луд

    1 2 Отговор
    Ми аз се топля на ток! Вече трета зима съм изключил радиаторите от ТЕЦ-а и имам една лира в банята, която не ми дават да махна, като резултат, в нито един месец от годината сметката ми към енергото не е била по голяма от тази към топлофикация! Така че айде преди да ми давате акъл, първо си намерете за вас по малко такъв !
  • 5 wulkan

    1 1 Отговор

    Да, трябва изсечем горите около градовете като циганите - така ще ни излезе най-евтино. Така и така никой нищо не им прави. Аз съм на ток и не плащам повеме от колкото тези на газ например. Газта+тока им излиза толкова колкото и на мене само тока. Плюс предварителните разходи, които са направили за инсталиране на газовите мощности. Евтино няма. Просто да се каже нещо по въпроса. Това термокартиране на сградата кой ще го плаща? Да не би без пари да го направят. Появят се някои фирми дето се занимават с някаква дейност и започва лобилането в тяхна полза. Айде стига сте плашили хората.
  • 6 куку

    1 1 Отговор
    заплатите са ниски
  • 7 тъпо

    1 1 Отговор
    ''Не може да плачем за високите сметки и да изразходваме ненужна енергия, с която да топлим въздуха.'' Аман от глупости!
  • 8 Коста

    1 0 Отговор
    След като веднъж инвестираш пари в климатици, няма разлика в цената на ток и дърва. Плащам по 200 лева на месец ток през зимата и 60-70 през лятото.
    Не съм враг на санирането, но пак се опитват да ударят голяма далавера. Говорят за цени, на каквито са купени апартаментите при Тошо.
    Термокартирането е възможно, ако целият блок се отоплява равномерно. Ако една бабичка топли само една стая, останалите ще изглеждат термоефективни на снимката.
  • 9 кик

    1 2 Отговор
    добре добре хайде тази агония да приклю4ва и който ще ни покорява да го направи или турци или евреи хайде по скоро да става неизбежното
  • 10 информирайте се

    1 2 Отговор
    Заглавието е подвеждащо. За парно се плаща, дори да не го ползваш, а това е проблем, който не се решава с топлоизолацията. Тя помага точно ако НЕ се отопляваш с парно.
  • 11 Трибал

    1 0 Отговор
    Защо да е лукс?За циганите даже е гратис,а ние им плащаме и техните сметки!Тока на БДЖ също!За това е лукс!За добавките Станишев,Кунева,Бориславова и др.да не говорим!
  • 12 Читател

    1 1 Отговор
    Ако няма добра изолация - с каквото и да отоплява даден имот, все е скъпо.

    Трибал, научи ли сметките за тока ;) Кое, колко струва?

    Коментиран от #14

  • 13 Фокусника

    1 1 Отговор
    Лукс е, щото живеем в идиотска държава! При нормални условия, отоплението не е лукс , а е необходимост! Но, в БГ, условията са ненормални!!! Тук едва смогваш да си нахраниш децата и да ги облечеш, пък.... за отопление.......Но и друго мен ме дразни! Цялата ни държава е сбъркана!ТОТАЛНО! Аз съм дребен чиновник, естествено на ниска заплата!!!! Дразни ме например, че прекият ми началник е абсолютен некадърник!!!!! Знам, че ,такива случаи има и на други места! Задавам си въпроса, защо се слагат некадърници за началници! И си отговарям:::: Защото, некадърникът е лесно манипулируем!!!! Каквото му каже, висшестоящият началник, идиотът го прави!!!!! Без изобщо да се замисли! Щото, идиот не може да мисли! И при атестиране, естествено неговото изпълнение е над изискванията! Смешна работа!!!! За такива, само бой! Когато и да го биеш, все има защо! Колкото и да го биеш, все му е малко!!!
  • 14 Трибал

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Читател":

    Така е ако нямаш изолация мръзнеш!А аз се чудя що премъкна всички картони от квартала!?А ти изолираш стените.А ха! :)Сложи и на пода,по топло е на краката!:)
    А за цените не знам всеки ден се менат,:)
  • 15 ВИП АМГ pacoran

    0 0 Отговор
    az ziveq v dvustaen panel v liulin vapreki che sam vashliv ot pari i mnogo imoten si obicham panelkata izoliral sam q s velpape i sam zapechatal prozorcite s tikso da ne duha na vazniq chovek
  • 16 pacoran - БУМЕР КАМОР ВИП АМГ

    1 0 Отговор
    panelkata e dvustaina na 6 tiq posleden etaz izoliral sam s velpape i tikso otoplqvam q sas zapalkata za 20 sekundi stava sauna

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Трибал

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "pacoran - БУМЕР КАМОР ВИП АМГ":

    Като е на последен етаж викаш,сигурно и за вода пари не даваш?Направо от воронката на покрива събираш във бидони в банята при дъжд,и снего топене!Идеална работа тоя двустаен!
  • 18 Трибал

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "pacoran - БУМЕР КАМОР ВИП АМГ":

    И за храна пари не даваш много предполагам,защото на покрива мътят гълъби.Та месо и яйца осигурени!Лятото не е нужно и за плаж пари да даваш!Едно корито на покрива,и плажа е готов!На тия от долните етажи може и куверт да им взимаш за покрива,те как ти искат за асансьор?Интернет можеш да ползваш направо от оптиката гратис!А бе идеална работа си е,даваш ли го под наем?
  • 19 Пича

    0 1 Отговор
    Това с изолацията е най голямата измама на века.Абсолютно не съм съгласен,че топлоизолацията върши кой знае каква работа.Аз живея в къща без изолация на първия етаж.Стените са дебели 70см и нямам никакъв пробле с отоплението.Топля се с климатик и сметката ми е около 40-50лв на месец за две стаички .Всички панелни жилища имат 10см топлоизолация вградена в панелите а този факт никой не го споделя защото де факто се вижда ,че не върши кой знае каква работа.Затова смятам,че наливането на пари за топлоизолация си е пълна дивотия.

    Коментиран от #22

  • 20 Ми да

    1 1 Отговор
    То по голям лукс стана да се топли човек на дърва и въглища в тази нещастна държава.Не стига ,че това е горивото на социално слабите а се оказва,че е и най скъпото от всички.

    Коментиран от #26

  • 21 гост

    0 0 Отговор
    Санирането си е една измама-като няма строителство сега искат да си изкарат парите от саниране.И на цени-колкото стружа самия апартамент-хаиде бе...чак такива глупаци не сме!а и трябва да се откраднат едни пари от ЕС,нали?
  • 22 Ненц Ненцов

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Пича":

    шшшш,пич,не говори "празни приказки",къде си видял панел с вградена изолация и как отопляш стая в къща с едно климатиче ха-ха-ха,изпии си хапчетата,че и 40-50 лв.,2 стаи ха ха ха ха и ние сме от село ама не ядем доматите с коловете.

    Коментиран от #23

  • 23 Пича

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ненц Ненцов":

    Ами ще ти предложа ти да си изпиеш хапчетата защото всички панели имат вграден топло изолационен материал с дебелина 10см.И да отоплявам две преходни стаи с един климатик без никакъв проблем.Къщата ми е без изолация.
  • 24 СЪДРУЖНИК

    0 0 Отговор
    Не знаех,че и българи живеят в панели! Много сте бедни!

    Коментиран от #25

  • 25 трайчо

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "СЪДРУЖНИК":

    Че в коя държава по света няма панели, бе приятелю?
  • 26 AXXX

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ми да":

    Не стига ,че това е горивото на социално слабите а се оказва,че е и най скъпото от всички.
    ..............
    Защото им плащаме енергийни помощи.
  • 27 Мартин 123

    0 0 Отговор
    Аз с 200 лв отоплявам целия етаж от къща./60кв/ и ми е добре . Ако е лукс значи съм богат..........
  • 28 румбо

    0 0 Отговор
    По мои сметки градацията(от скъпо към евтино) е:нафта, пропан, ток(радиатори),Тец,природен газ,ток(климатици),въглища,дърва.
  • 29 СССР

    0 0 Отговор
    не не не лукс е вече да си го плащаш тока
  • 30 kiko

    0 0 Отговор
    Коментара е нещо добро!! Ама първо прочетете запознайте се с темата това не ви ли учат в университета ? И чак тогава пишете статии и се излагайте ако искате !!! То нета е хубаво нещо ама имайте предвид че излагацията тука е по- голяма !!!!От колкото да пишете по вестниците!!
  • 31 СССР

    0 0 Отговор
    само неразбрах защо залената енергия е толкова много скъпа да не духат собствениците им във ветрогенераторите за да се въртят или пилискат вода на турбините във веца кои са собствениците им и защо задължават държавата да ги купува на такива високи цени покажете цифрите