Отидете към основна версия

3 045 10

Тошев: Хората с по-ниски доходи ще страдат много от инфлацията

  • тихомир тошев-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • инфлация

Ръст от 20% при ипотечните кредити за първото тримесечие на годишна база

Снимка: Shutterstock

Ръст от 20% при ипотечните кредити за първото тримесечие на годишна база. Цените на имотния пазар стават все по-високи, пазарът става все по-горещ. Това се дължи както на инфлацията и желанието на хората да инвестират парите си, така и на ниските лихви по ипотеките, които също са стимул. „Има ръст при закупуването на имотите не за инвестиционна цел, за живеене в тях", каза кредитният консултант Тихомир Тошев, цитиран от BG On Air. "Българинът иска да живее в по-голямо жилище, най-търсени са тристайните апартаменти. В момента купувачите са с доходи от по над 3000 лв. на домакинството, отбеляза Тошев.

По думите на кредитния консултант 68 млрд. лв. са спестяванията на българите в банките, като те продължават да растат, макар и с по-слаби темпове.

Масово българите държат по-ниски депозити. „80% от депозитите са от 5 до 10 хил. лв. Повечето хора не могат да се справят с цените за стоки от първа необходимост, сметките за ток, парно и вода и посягат към спестяванията си, което не е добър показател. Хората с по-ниски доходи ще страдат много от инфлацията", категоричен е кредитният консултант. Ще трябва да се вземат мерки, за да се овладее високата инфлация, препоръча той, визирайки повишаване на лихвите по кредитите. Засега те остават ниски, очакванията са да се повишат догодина, допълни той.

Но когато лихвите тръгнат нагоре, това ще е за новите кредити, отбеляза специалистът.

На фона на високата инфлация вземането на кредити, ако не са необходими, не е добър вариант, смята кредитният консултант. "Кредити се теглят, когато ни трябват и когато сме преценили добре. Да теглим кредити, защото "ще прецакаме" някого, не е добър вариант", посочи Тошев.

И обясни, че хората с вече изтеглени кредити са в по-изгодна ситуация, тъй като месечната им вноска остава същата на фона на падащата покупателна способност.

„За да се компенсира спадът на покупателната способност, част от работодателите увеличават заплатите, така че с повече доход плащаме същата вноска“, посочи той.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини