Отидете към основна версия

3 920 19

Закон въвежда единен облик на градовете

  • русия-
  • градове-
  • облик-
  • закон-
  • архитектура

Документът беше подписан от руския президент Владимир Путин

Снимка: Shutterstock

Руският президент Владимир Путин подписа закон, въвеждащ единна процедура за съгласуване на архитектурния облик на градовете. Документът е публикуван на официалния портал за правна информация.

След влизането на закона в сила се планира да се въведе единна процедура за координиране на архитектурния облик на градовете в цяла Русия, с изключение на федералните градове. В същото време документът предоставя списък на случаите, когато не се изисква съгласуване на архитектурния облик, например за институции на Федералната служба за изпълнение на наказанията, както и за съоръжения за отбрана и сигурност на Руската федерация.

Съавторът на поправките, депутат от "Единна Русия" Сергей Колунов, каза по-рано за други промени, които ще влязат в сила след приемането на закона. По думите му са изключени редица излишни и остарели норми за одобряване на строителството на съоръжения, а сроковете на други одобрения са значително намалени. Например, от 15 на 10 работни дни е намален срокът, през който се извършва одобряването или отказът за одобряване на документацията за териториално устройство; от 20 на 15 работни дни, намалява се времето за проверка на изготвената документация за устройство на територията за съответствие с установените изисквания.

По думите му на общините се предоставя правомощието да издават разрешения за строеж на определени видове капитални строежи. Идеята е общините пряко да съгласуват архитектурния облик преди получаване на разрешение за строеж. В момента такова задължение имат само предприемачите в Москва, Санкт Петербург и Севастопол.

Колунов допълни, че сега общините сами ще решават кое е важно за тях - да запазят историческата част или да прехвърлят целия град в единен архитектурен облик. Параметрите и изискванията за архитектурния облик ще бъдат разработени от правителството на Руската федерация.

„Съгласуването на архитектурния облик ще бъде последният етап от одобрението на проекта“, каза народният представител. Още повече, че преди да се стигне до това ниво, ще е необходимо да се предостави целият пакет от други документи, предвидени в градоустройственото законодателство. „Процедурата по одобрение ще бъде ограничена до 10 работни дни, а самите промени ще влязат в сила поетапно - от септември 2023 г. и януари 2024 г.“, каза Колунов.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.

Свързани новини