Last news in Fakti

18 Февруари, 2023 10:55 3 474 22

Значителен спад на ипотечните заеми очакват на този пазар през 2023 година

  • русия-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • условия-
  • тенденции

Над 40% от руснаците предпочитат да купят жилище ново строителство

Значителен спад на ипотечните заеми очакват на този пазар през 2023 година - 1
Снимка: Shutterstock

Делът на сделките с ипотеки на първичния и вторичния пазар на недвижими имоти в Руската федерация може да спадне до 54% ​​през 2023 г. от 61% през 2021-2022 г.

В проучване, проведено въз основа на анализ на целевата аудитория от 30 януари до 1 февруари 2023 г., са участвали 1079 респонденти от Москва, Санкт Петербург, Ленинград, Московска област, които планират да закупят недвижим имот през 2023 г., направили са го през 2021-2022 г. или имат свободни средства за инвестиция.

„Според получените данни през 2021-2022 г. значителен дял от сделките с недвижими имоти са извършени с участието на ипотеки (61%). Тази година можем да очакваме намаляване на дела на ипотечните сделки до 54%, “ се казва в изследването.

В същото време специалисти смятат, че спадът в ипотечния сектор ще компенсира ръста на потребителското кредитиране от 11% на 17% през 2023 г. И по този начин заемните средства ще представляват 67-69% от сделките на пазара на недвижими имоти в Руската федерация през 2023 г.

Предпочитание към ново строителство

Според проучването 44% от хората са закупили недвижим имот през 2021-2022 г. и планират да го купят през 2023 г. От тях 68% вече са изтеглили ипотека или са натрупали първоначална вноска.

Сред участниците в проучването повече от 40% предпочитат нови сгради, около 33% са гласували за вторични имоти. Тази тенденция ще продължи и през 2023 г., се казва в доклада. Сред сключените сделки 51% паднаха на партиди от комфортна класа, 37% - на икономична класа. Приблизително същото разпределение на дяловете в планираните договори: 53% - комфорт, 29% - икономия.

Преобладаващият дял от респондентите са използвали класификатори за търсене на недвижими имоти, обобщени в проучването - 68%. Само 28% от участниците в проучването са закупили обекти директно чрез брокери.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тия бетонени сгради ще паднат

    1 6 Отговор
    Вижте металните конструкции те ще издържат бетона е само за кофража

    Коментиран от #5

  • 3 Бай Иван

    17 1 Отговор
    Централните банки винахи са постигали целта си, и то с уливане. Ако искат да спрат инфлацията и да причинят рецесия, ще го направят. Гледайте изказванията, гледайте темповете на паричното затягане в западните държави. И не, ние не сме различни, не сме уникални и не живеем в остров на стабилност.
  • 4 МирО

    11 3 Отговор
    То е хубаво да се купи ново строителство, но при тая финансова ситуация може да го докараме до мач, който вече сме го гледали - импотеките закъсват => цените на жилищните имоти се сриват => банките се напълва с необслужени ипотечни жилищни имоти, нещата бяха стигнали до дълги опашки да си теглят хората влоговете,че не се знаеше кога ще имат достъп до парите си. Дано не се стига до този сценарйи.

    Коментиран от #6

  • 5 НмечУ

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Тия бетонени сгради ще паднат":

    ревлиу ниедънъ
  • 6 Вуй

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "МирО":

    Москва не вярва на сълзи
  • 7 Стамат

    12 2 Отговор
    Съжалявам за хората, които имат ипотечни кредити. Те знаят сумата, която ще платят, но не подозират колко по-ниска е стойността на имота във времето.

    Коментиран от #8

  • 8 Вуй

    5 8 Отговор

    До коментар #7 от "Стамат":

    Живей си тогава при мама и тате до 45+ или под наем и не съжалявай толкова

    Коментиран от #10

  • 9 Стамат

    8 3 Отговор
    Не живея при мама и тате:). Жилището си взех 2013г. , като го платих в брой, а не с кредити. Знаеш ли какви бяха цените на имотите тогава?

    Коментиран от #22

  • 10 Аз Кочо

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Вуй":

    Аре бе писна ми от теб, що е вземеш да се скриеш бе к ъ тил

    Коментиран от #12

  • 11 Аз Кочо

    4 2 Отговор
    ако Фед каже, че целта за инфлация е 4%, а основният PEC ценови индекс е 4-5%, Фед ще поддържа EFFR над 5%, а QT ще продължи и дългосрочните доходности ще бъдат много по-високи защото сега всички виждат 5%, а не под 2% инфлация в бъдеще. И целият спектър на лихвите ще се измести много по-високо, а цената на активите много по-ниска.
    Има обаче шегаджии, които си въобразяват и в най-смелите си мечти, че Фед ще промени целта си на 4% и когато основният PCE достигне 4-5%, че Фед ще намали лихвите си до 0%. Но това е само в най-смелите мечти на тези шегаджии.тоест забравете ниските лихви, те ще се върнат само ако метеорит удари земята. А каквото става в САЩ идва и в Европа.

    Коментиран от #13

  • 12 Плачко

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "Аз Кочо":

    Днеска закъсняваш да ривере
  • 13 Вуй

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Аз Кочо":

    Кво само преписваш и си знаеш само ако Фед това,онова.Реалноста в БГ е съвсем друга, и стандарта най вече,професореее

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Аз Кочо

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Вуй":

    И каква е реалността бе всезнайко. Спад в сделките 15 пр трето трим. 2022, 17пр четвърто а сега ще видим дали няма да е 30 пр за първото 2023. Каквото става в САЩ става и тук затова ти говоря за фед ама ти си толку тУ п че не вдяваш
  • 15 Вуй

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Вуй":

    Лягай си защото утре те чака тежък ден и седмица в голямата хран. верига.Тука си голям професор,но там знаеш професори и експерти не им трябва.Там им трябват хора с здрава гърбинааа

    Коментиран от #16

  • 16 Аз Кочо

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Вуй":

    Не съм сигурен какви точно хапчета употребяваш, но сигурност не ти влияят добре.. Или ги смени или ги спри. Аре сега бегай и ти в леглото защото те чакат много външни кенефи за почистване там на село.
  • 17 Аз Кочо

    2 1 Отговор
    Ел-Ериан вижда инфлацията вероятно „заседнала на 3% до 4%, а Фед продължава да ни обещава 2% в бъдеще и се надяваме, че ще се научим да живеем със стабилна инфлация от 3% до 4%.“
    И Рогоф, и Ел-Ериан виждат по-високи проценти за известно време. „Когато инфлацията спадне, не бъдете сигурни, че лихвените проценти ще паднат толкова, колкото хората свикнаха преди 2022 г.“, каза Рогоф. „Следващото десетилетие ще имаме по-висок реален лихвен процент от преди.“
    Фед ще „трябва да разбере къде да поставим лихвения процент в дългосрочен план, така че да нямаме инфлация“. И, каза Рогоф, „по-високите реални проценти ще означават по-ниски цени на активите като цяло.“
    Докато Ел-Ериан предупреди пазарните участници да „запазят предпазливост“ за възможните резултати от относителната икономическа сила и нарастващите лихвени проценти, „най-вероятният сценарий – и аз го давам 50% – е, че ще се окажем с лепкава инфлация от 3% до 4%.“ Пикът на централната банка за лихвения процент по овърнайт кредитите ще бъде „по-висок от това, което пазарът е оценил“, каза Ел-Ериан. „Ще останем там известно време.“

    Коментиран от #18, #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Вуй

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Аз Кочо":

    Като си такъв Нострадамус,кажи ми числата от тотото

    Коментиран от #21

  • 21 Аз Кочо

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Вуй":

    Сега ти копираш от мен
  • 22 Бай Цървул

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Стамат":

    Едностайната панелка жилище ли е?