Отидете към основна версия

1 887 27

По-малко ипотечни сделки

  • русия-
  • ипотечно кредитиране-
  • жилищен кредит-
  • ипотечен заем

Обемът им на руските банки през първото тримесечие е по-нисък от миналата година

Снимка: Shutterstock

Обемът на ипотечните транзакции на руските банки през първото тримесечие на 2023 г. възлиза на около 1,2 трилиона рубли. Година по-рано тази цифра е била 1,3 трилиона рубли, съобщава VTB Bank.

„Според VTB през март продажбите на жилищни кредити в Русия възлизат на над 530 милиарда рубли, което е с една четвърт повече от февруари. Според резултатите от първото тримесечие обемът на ипотечните транзакции в Русия възлиза на около 1,2 трилиона рубли, докато през януари - март миналата година - 1,3 трилиона рубли", се казва в изявление на пресслужбата на ВТБ.

Според резултатите от първото тримесечие на 2023 г. самата банка е издала 44 300 заеми за 228 милиарда рубли. Март се оказа най-активен: обемът на плащанията достигна 105,4 милиарда рубли, което надвиши резултата от февруари с 35% и се оказа по-висок от средния за пазара.

В същото време сред регионите Москва и Московска област традиционно заемат първо място по продажби, където VTB е издала повече от 9200 заеми за 81,2 милиарда рубли. „Средният размер на един жилищен кредит в края на тримесечието възлиза на 5,1 милиона рубли, като леко намалява до началото на годината. Средният период, за който клиентите сключват договор за заем, е 25,5 години (в началото на година - 23,7 години).

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини