Last news in Fakti

9 Април, 2023 11:05 4 978 11

Градът с най-скъпи луксозни имоти

  • русия-
  • жилища-
  • лукс-
  • имоти

В Русия това не е Москва, а Сочи

Градът с най-скъпи луксозни имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Най-скъпите луксозни апартаменти в Русия се намират в Сочи. Средната цена на квадратен метър е 7300 USD, посочват анализатори от bnМАР.рrо. Този курортен град изпреварва по цени Москва и Санкт Петербург. В руската столица средната цена на квадратен метър е 4240 USD, сочат данните на Меtrіum.

След началото на военните действия в Украйна, вътрешният туризъм в Русия отчита значителен ръст. „Руснаците започнаха да обръщат повече внимание на местните курортни градове. Купуват имоти както за собствено ползване, така и с цел инвестиция“, уточняват посредници. Те са проучили трите най-големи курортни града, в които има различен климат, културно-исторически обекти и достъпни полети. Това са Санкт Петербург, Сочи и Калилнград.

Резултатите показват, че най-много ново строителство има в Санкт Петербург. Там е отчетен и голям брой купувачи от други райони на Руската федерация.

Към днешна дата в Санкт Петербург се оферират луксозни апартаменти в 268 нови жилищни сгради с над 46 000 жилищни единици. Средната офертна цена е 3350 USD/кв.м. За изминалата година предлагането на парцели в града отчита ръст от 49%

Над 65 е броят на сградите с близо 8700 апартамента ново строителство, които се оферират днес в Сочи. "Haй-виcoĸaтa cpeднa цeнa нa ĸвaдpaтeн мeтъp В Сочи e 6750 USD, ĸoeтo е двa пъти нaд cpeднoтo зa Caнĸт Πeтepбypг и чeтиpи пъти пoвeчe, oтĸoлĸoтo в Kaлинингpaд", oбяcнявaт aнaлизaтopитe.

Високите цени в Сочи са продиктувани от силно ограничената площ на града, липсата на парцели за жилищни строителство, мораториум срещу презастрояването на града, отличните климатични условия и наличието на директни полети.

В Калининград 105 проекта предлагат малко над 9900 жилищни единици. Средната цена на квадратен метър е 1680 USD.

Какви апартаменти търсят руснаците? Близо половината желаят апартамент в луксозен жилищен комплекс, а една трета искат той да се намира в нова сграда. 10% предпочитат жилище в историческа постройка.

Идеалното жилище според руснаците струва не повече от 61 000 USD до 120 000 USD. Тази сума биха дали 22% от руснаците. Почти същият брой руски граждани са готови да платят от 37 000 USD до 62 000 USD за имот. До 200 000 USD са готови да броят за жилище 14% от руснаците.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пацо

    13 19 Отговор
    Смех се....там и без пари да е, не отивам

    Коментиран от #8

  • 2 ПСР

    11 15 Отговор
    А защо в тези вражески,гнили USD?
    Има ли по-световна,надеждна,хуманна валутна единица от рублата?Пък и скъпичко,някак си.
    Оставям Сочи за Копейкин,Радев,Нинова,Волгин и компания товарищи.На мен в България и в Гърция си ми е ОК.

    Коментиран от #9

  • 3 Пияни скотове

    11 19 Отговор
    Кой се интересува от жилищата в Кочината ? Освен някой изрод от Иран или Сев. Корея.
  • 4 Аз Кочо

    19 2 Отговор
    Кога ли ще започнете да пишете за реалните неща?! Като например, световният спад на сделките с имоти, спад в цените на повечето пазари. Високите лихви и инфлация които ще останат за дълги години, пазарът на труда които все още бумти, но вече се виждат пукнатини в. периферията му. Огромната задлъжнялост на държави, фирми и физически лица и т. н. Май никога, само когато нещо се счупи, и то ще се счупи.

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Аз Кочо":

    Че кога не е било така? През 10-13 години едно и също!

    Коментиран от #6

  • 6 Аз Кочо

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Този път е по лошо, защото това спасяване продължава вече 20 години. Политиците се опитват да изключат рецесията като част от пазарният цикъл. Но всяко изкуствено нещо винаги води до провал в крайна сметка
  • 7 aнтифен

    5 2 Отговор
    Помислих, че е София
    Ама не разбрах, нали са врагове на нашата демкрация пъм ги хвалим стс скъпите им имоти
    Нещо не мога да свържа двата края
  • 8 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "пацо":

    И те не те викат.
  • 9 Гост

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "ПСР":

    Показват цените в $, за да ги сравниш с тези в краварника.

    Коментиран от #11

  • 10 Йеронимус БОШ

    3 3 Отговор
    А Барселона ?
  • 11 aнтифен

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    На кое от двете места си бил,... пардон НЕ СИ БИЛ, защото много красноворечиво говориш