Отидете към основна версия

3 406 11

Данъчни проверяват собствениците, отдаващи имоти на краткосрочен принцип

  • гърция-
  • наем-
  • данъчни-
  • проверка-
  • airbnb-
  • booking

Те сравняват подадените от гръцките собственици декларации с публикуваните в Airbnb, Booking.com и Vrbo Expedia Group

Снимка: Shutterstock

Собственици и управители на имоти, работещи в сферата на краткосрочните наеми, ще бъдат във фокуса на гръцките данъчни инспектори. Последните ще търсят лицата, които избягват да декларират доходи или декларират по-малко от получаваните в резултат на отдаване под наем на имотите си.

Ревизиите ще бъдат задълбочени и продължителни, съобщават от данъчната служба. Това означава, че освен проверка на отчетените приходи за предходната година с интелигентни инструменти, всеки месец проверяващите органи ще търсят данни, за да идентифицират лицата, които избягват да вписват информация за резервациите си в държавния регистър.

С оборота на този пазар през 2022 г., който надвишава 2,2 млрд. EUR (много повече от 2019 г.) данъчната администрация планира да съгласува краткосрочните наеми с данните, които данъкоплатците декларират в данъчните декларации.

Данъкоплатците, които са декларирали имуществото си в платформи за краткосрочно отдаване под наем, имаха срок до 28 февруари 2023 г. да финализират информацията за този имот в специалната платформа на Независимия орган за държавни приходи (AADE) за 2022 г. До същата дата те трябваше да коригират всички грешки, допуснати в предварителните отчети.

Данните се сравняват с информацията, предоставена от платформи като Airbnb, Booking.com и Vrbo Expedia Group. В случаите, когато имотът не е бил деклариран в Регистъра на краткосрочните имоти или е бил публикуван в интернет без ясна индикация на регистрационния номер на краткосрочен имот, собствениците ще бъдат извикани за обяснение.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини