Last news in Fakti

12 Юни, 2023 09:21 1 982 0

Съседите вдигнаха мизата за получаване на гражданство чрез инвестиция в имот

  • гърция-
  • жилища-
  • чужденци

Минимум 500 000 EUR трябва да вложат чужденците, за да участват в програмата „Златна виза“

Съседите вдигнаха мизата за получаване на гражданство чрез инвестиция в имот - 1
Снимка: М. Богданова ©

В някои части на Гърция, включително общините Солун и Атина, както и островите Санторини и Миконос, чуждестранните инвеститори вече няма да отговарят на условията за разрешение за пребиваване по тази програма, след като са направили инвестиция от поне 250 000 EUR. Според новите правила минималната сума на инвестицията се е удвоила до 500 000 EUR.

Новият план е насочен към увеличаване на достъпността на недвижими имоти за гръцките граждани.

Гръцкото правителство въведе схемата "Златна виза" през 2014 г. и тя позволява на богати чужденци да получат разрешение за пребиваване, ако направят финансов принос в страната. Инвеститорите получават 5-годишно разрешение за пребиваване, което може да бъде удължено.

Схемата продължава да е ефективна, въпреки факта, че решението за удвояване на минималната сума на инвестицията накара някои богати чужденци да се замислят дали да предприемат тази стъпка.

През последното тримесечие на 2022 г. са подадени общо 2432 заявления за гръцки „златни визи“. Освен от края на миналата година се наблюдава значително месечно увеличение на броя на заявления.

От 16 411 искания, подадени в Гърция между 2018 г. и 2022 г., около една трета от тях (4485) са подадени само през 2022 г. Основните бенефициенти на програмата през цялата ѝ история са били граждани на Китай, Турция, Ливан, Русия и Египет. От края на февруари 2022 г. гражданите на Руската федерация не могат да получават нови „златни визи“ на Гърция и да подновяват съществуващите.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА