Отидете към основна версия

21 115 45

Най-много празни апартаменти има в най-скъпия квартал на София

  • жилища-
  • цени-
  • софия

Те са в Лозенец

Снимка: М. Богданова ©

През последната година цените на жилищата не са се променили. "Имаме чувството, че тръгват надолу или нагоре, но на практика днес са същите, каквито бяха преди 1 година. Непосилни не бих казал. Трудни за купуване – определено. Няма изключително голям наплив за покупка, както преди 1 година. А преди 2 години имаше огромно желание за купуване и всеки, който имаше малко желание, теглеше кредит. В момента пазарът е по-скоро уравновесен, но в същото време не наблюдаваме и голямо желание у хората да продават апартаменти и съответно голяма тенденция за спадане на цените", коментира пазара експертът Васил Люнчев, цитиран от БНТ. За да спаднат цените трябва да има много хора, които да искат да продадат апартаментите си и малко, които искат да ги купят.

Впечатляващото на пазара е, че няма много предлагане. „Преди 2 години имаше по-голямо предлагане, отколкото сега. Хората по някаква причина не са излезнали да продават апартаментите с, въпреки високите цени“, казва той.

Що се отнася до празните жилища, то те са изключително голям проблем. В София те просто са заключени и нито се продават ,нито се отдават под наем. За съжаление, обаче празните апартаменти не влияят на цените, тъй като те не се продават, а стоят заключени“, допълва Люнчев.

Интересно е да се отбележи, че най-много празни жилища има в столичния квартал Лозенец, където цените са едни от най-високите в София. „Докато най-малко празни жилища има в квартала пълен с панелки – Люлин. По-скоро панелните жилища се ползват за живеене, докато празните апартаменти са новите, хубави тухлени сгради“, казва експертът.

„Заплатите показват, че хората могат да си позволят апартаментите, след като заплатите и цените вървят заедно. Въпросът не е дали могат да си ги позволят, а дали имат нужда от тях? Имаме ли нужда от 1/3 жилища, които не се ползват. Ако в момента, в който хората си кажат: „Аз имам един апартамент и още един, който отдавам под наем. За какво ми е повече?“, тогава може и да видим спад в цените“ е мнението на Люнчев.

Данните показват, че над 60% от жилищата днес се купуват с жилищен кредит. „Лихвата по ипотечния заем е нещо, което очакваме да се промени. Там все още няма промяна. Лихвата би действала, все едно заплатите се понижават или по-скоро не растат толкова бързо, тъй като със същите пари може клиентът да си позволи по-евтин апартамент“, заключава експертът.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 34 гласа.

Свързани новини