Last news in Fakti

6 Юни, 2023 13:21 21 057 45

Най-много празни апартаменти има в най-скъпия квартал на София

  • жилища-
  • цени-
  • софия

Те са в Лозенец

Най-много празни апартаменти има в най-скъпия квартал на София - 1
Снимка: М. Богданова ©

През последната година цените на жилищата не са се променили. "Имаме чувството, че тръгват надолу или нагоре, но на практика днес са същите, каквито бяха преди 1 година. Непосилни не бих казал. Трудни за купуване – определено. Няма изключително голям наплив за покупка, както преди 1 година. А преди 2 години имаше огромно желание за купуване и всеки, който имаше малко желание, теглеше кредит. В момента пазарът е по-скоро уравновесен, но в същото време не наблюдаваме и голямо желание у хората да продават апартаменти и съответно голяма тенденция за спадане на цените", коментира пазара експертът Васил Люнчев, цитиран от БНТ. За да спаднат цените трябва да има много хора, които да искат да продадат апартаментите си и малко, които искат да ги купят.

Впечатляващото на пазара е, че няма много предлагане. „Преди 2 години имаше по-голямо предлагане, отколкото сега. Хората по някаква причина не са излезнали да продават апартаментите с, въпреки високите цени“, казва той.

Що се отнася до празните жилища, то те са изключително голям проблем. В София те просто са заключени и нито се продават ,нито се отдават под наем. За съжаление, обаче празните апартаменти не влияят на цените, тъй като те не се продават, а стоят заключени“, допълва Люнчев.

Интересно е да се отбележи, че най-много празни жилища има в столичния квартал Лозенец, където цените са едни от най-високите в София. „Докато най-малко празни жилища има в квартала пълен с панелки – Люлин. По-скоро панелните жилища се ползват за живеене, докато празните апартаменти са новите, хубави тухлени сгради“, казва експертът.

„Заплатите показват, че хората могат да си позволят апартаментите, след като заплатите и цените вървят заедно. Въпросът не е дали могат да си ги позволят, а дали имат нужда от тях? Имаме ли нужда от 1/3 жилища, които не се ползват. Ако в момента, в който хората си кажат: „Аз имам един апартамент и още един, който отдавам под наем. За какво ми е повече?“, тогава може и да видим спад в цените“ е мнението на Люнчев.

Данните показват, че над 60% от жилищата днес се купуват с жилищен кредит. „Лихвата по ипотечния заем е нещо, което очакваме да се промени. Там все още няма промяна. Лихвата би действала, все едно заплатите се понижават или по-скоро не растат толкова бързо, тъй като със същите пари може клиентът да си позволи по-евтин апартамент“, заключава експертът.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    59 15 Отговор
    Чакат да се вдигне още м2 и ще захлебят хитрюгите, ако допреди това червената армия не ги конфискува.
  • 2 Аз Кочо

    65 7 Отговор
    Ето какво казва статистиката за нашата столица:
    Статистика на НСИ за отминалата 2022 г. Над 30% или всяко трето жилище в столицата е необитаемо. 259000 празни имота от общо около 700000. Данните от 2021 г. също бяха притеснителни. Тогава стана ясно, че населението в много от областните градове, включително и София, намалява. Броят на жилищата обаче се увеличава. Данните на НСИ показваха още, че през първото тримесечие на годината в София е започнало строителството на 4204 нови жилища, което на годишна база е ръст с близо 89%.

    Според експерти жилищата са празни, защото няма кой да ги купува при тези цени

    Коментиран от #4, #24, #25

  • 3 Вуй

    22 6 Отговор
    Прудавам читиристайн

    Коментиран от #8

  • 4 Експерт брокер - Вуй

    47 11 Отговор

    До коментар #2 от "Аз Кочо":

    Щом населението на Софеа намалава, а се строат нови, начи цените на имотето ша рипнат яко
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 3333

    67 10 Отговор
    Много лесно се решават проблемите. Основно жилище с нормален данък. Всяко следващо с много по висок данък. Решава се въпроса с презастрояване и пустеещи жилища. Няма да се качват изкуствено цените. А парите за тези жилища да се използват за нещо градивно и сэздаване на работни места.

    Коментиран от #34

  • 7 Лошо за брокерите

    63 3 Отговор
    Високите цени блокираха търсенето и сделките са кът. Глада е голям, сред съсловието тегне тежка депресия
  • 8 Вуй

    6 10 Отговор

    До коментар #3 от "Вуй":

    Ривере и да пишеш от мое име, пак няма никой да ти продаде без бари,колкото и да хленчиш тука ха ха

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 9 Вуй

    19 5 Отговор

    До коментар #8 от "Вуй":

    и доуточневам, не прудавам читиристайн, а новоструен петстайн
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 То тоя

    49 8 Отговор
    квартал е малко като нашето кафявоморие... Много бетон, малко пространство за хората и никакъв въздух... Затова мои познати си продадоха преди 3 години апартамента в Лозенец с два гаража и си купиха къща в Банкя и още една, но във Франция. Сега лятото си идват в България за 4 или 5 месеца, седят си в Банкя на въздух, после си заминават във Франция и зимата са си там... Прекрасно...

    Коментиран от #15, #40

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Лафонтен

    14 20 Отговор

    До коментар #12 от "То тоя":

    То и гроздето е кисело :) Друго си е в панелните комплекси, а?
  • 16 Милани

    14 29 Отговор
    Я се скрий бе боклук ,ти ще кажеш на собствениците на празните хубави апартаменти в хубавия квартал Лозенец какво да правят с имотите си ,щото имаш апетит към тях ,я де скрий,лакома алчна душице и не пипай там дето не ти е работата
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Знайко

    43 8 Отговор
    Данък половин процент от пазарната оценка. Отстъпка 80% за основно жилище. И като осъзнаеш, че трябва да плащаш 1500лв на година за нещо, което не ползваш...Ще се замислиш.
    Абсурдно е данъкът на кола, която струва 2000лв да е по-голям от данък на апартамент, който струва 200 пъти повече....

    Коментиран от #22, #23, #35, #44

  • 22 Абсолютно си прав

    12 5 Отговор

    До коментар #21 от "Знайко":

    Дано новите управляващи се сетят да оправят нещата
  • 23 Леля Гошо

    17 0 Отговор

    До коментар #21 от "Знайко":

    Корумпираните управляващи перат откраднатите пари по много начини, вкл. поупка на жилища. За тях е изгодно да купят жилище на официална цена по (ниска) данъчна оценка, да доплатят разликата в кеш, а и да платят нисък данък. Така че ще има да чакаме нещо да се промени
  • 24 Буха ха

    20 3 Отговор

    До коментар #2 от "Аз Кочо":

    Има кой да купува. Купуват тези, които имат незаконни доходи, съответно големи суми под дюшека. Като минем на евро няма как да отидат с куфари с левове в банката, така че купуват апартаменти на родата до девето коляно и ги заключват. В момента си имат повече от достатъчно откраднати пари, а един ден като изпаднат от каруцата ще ги продават или дават под наею

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 умен

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Буха ха":

    и аз това му обеснявам под друга статия. Не го одобрявам това, не ми харесва, но е факт. По цели етажи си купуват и седят като влог в банка. Дори и не ги правят тези жилища. Просто си седят на шпакловка и замазка. Моя инвеститор, от който купих, ми разказваше как идвали с куфарите с парите да купували в кеш без значение от етаж и изглед. Само че и моят инвеститор сигурно е перял пари и искаше всичко по банков път да става.
  • 27 наема на 10 декара

    7 0 Отговор
    имение в ресилово / знаете кое / е 300 лева общо ! ............................
  • 28 някой да не си мисли че в лозенец

    13 0 Отговор
    строителите строят качествено , апартамента ми е нов а пред прозорците ми строи същия строител така че имам 100% наблюдения как и що по въпроса --------- хиените строят най - лъскаво и некачествено точно в лозенец ! а е най скъпо !
  • 29 интересно

    19 4 Отговор
    имотния балон много лесно може да се спука като се оправят данъците, но проблема е че управниците не желаят понеже имат много недекларирани доходи

    Коментиран от #30

  • 30 умен

    9 6 Отговор

    До коментар #29 от "интересно":

    абе покрай сухото ще изгори и мокрото. Маса народ има наследствени имоти, които са непродаваеми по разни села. И ако почнат да те друсат по няколко стотака за рушаща се двуетажна керпичена къща на майна си райна друго ще запееш ми се струва. Или някой имот с идеална част дето не се знаете накъде сте собствениците.

    Коментиран от #42

  • 31 Сторител

    9 1 Отговор
    Милена, не пускай такива статии. Знам, че този месец закъснях с превода. Забавиха се продажбите, ще наваксам, ти пускай от твоите статии, както сме се разбрали.

    Коментиран от #32

  • 32 Милена

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "Сторител":

    Дообре
  • 33 ТИРажия

    7 2 Отговор
    Много безмислена статия, неграмотно написана и с липса на каквато и да било информативност. Некомпетентноста е не само в парламента и в правителствата, тя е навсякъде!
  • 34 Някой

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "3333":

    "А парите за тези жилища да се използват за нещо градивно", като например да се раздават на бездомниците, на калпак. Комунизмът си отива, спете спокойно деца........., да ама не, комунистите са още тука и се опитват да го възродят!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Да.........

    5 7 Отговор

    До коментар #25 от "Aлфа Bълкът":

    Да....., Бойко и затова е виновен, и за слънцено дето залязва всеки ден - също е виновен, нали? Хвани се да работиш някъде и не стой по цял ден на тая клавиатура да дрънкаш глупости, ще събереш парички. Ама работа се иста, не хленчене!

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Не...

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Да.........":

    бе Вуйчо, не е виновен, ти бая яде от неговата копанка
  • 40 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "То тоя":

    Свършиха лудите, които се блъскат в апартаменти като риби в консерва. Хората си накупуваха къщи в околните села и сега дишат чист въздух и играят тенис на двора, край басейна, докато барбекюто цвърка отстрани.

    Коментиран от #41

  • 41 Къща ли продаваш

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Гост":

    щото и това не върви вече
  • 42 Данъчната оценка на имотите

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "умен":

    по селата,а съответно и данък сгради е изключително ниска.

    Коментиран от #43

  • 43 Говоря за старите , негодни за ползване

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Данъчната оценка на имотите":

    наследствени имоти.
  • 44 Неанонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Знайко":

    Ами не не е.Защото при по висок данък "стриганата овца" първо ще утрепа кмета, после общинските съветници и след това дупетатите и накрая Рундьо педеаса мамамта си джаса.
  • 45 Ъъъ

    0 1 Отговор
    Просто хората от Люлин нямат пари.Всеки който се замогна избяга от там.Винаги е било така там.