Отидете към основна версия

14 465 19

Инвеститорите откриха ново атрактивно място край София за строеж на имоти

  • софия-
  • нови искър-
  • инвеститори-
  • строители

Нови Искър догонва Панчарево и Витоша по разрешителни за строеж

Снимка: М. Богданова ©

Столичният район Нови Искър догонва по брой издадени разрешителни за строеж такива атрактивни за инвеститорите места като Панчарево и Витоша. Желанието на повечето предприемачи е да строят еднофамилни къщи, уточнява главният архитект на София Здравко Здравков.

По отношение движението на броя издадени разрешителни за строеж, пикът от 2019 г. вече е достигнат, след спад по време на двете години на пандемия.

Основен проблем, според арх. Здравков, остава количеството имоти за отчуждаване. През последните години има тенденция на траен ръст на обема на имоти, които общината придобива, като годишно това са между 70 000 и 100 000 кв.м. На фона на общите терени за отчуждаване, това е крайно малко е мнението на главния архитект на столицата.

Често се дискутира срокът за издаване на разрешително за строеж. Предприемачите у нас искат той да бъде съкратен. Сравнявайки, обаче времето в България и в Европа, то ние не сме на никак лошо място в класацията. В Централна и източна Европа средният срок е между 12 и 18 месеца. „изключения са Словакия и Чехия, като в Чехия не само че до 5 години може да се чака за такова разрешение, но понякога за това са нужди 7 до 10 години“, казва Георги Киров, партньор и директор "Инвестиционни консултантски услуги" в консултантската компания Colliers International.

По темата дали инвеститорът може да промени зонирането, проучване на компанията показва, че това по-скоро е невъзможно, с изключение на Чехия, където това може да стане, както и във Великобритания. Във Великобритания общините на всеки 5 години извършват преглед на градоустройството и ако е нужно правят промени.

В България и Румъния, за да се получи под някаква форма съгласие, инвеститорът много често "учтиво е помолен да вложи пари в публична инфраструктура", допълва Киров.

Дигитализация почти никъде в региона няма, показват още резултатите от проучването. На отделни места има портове за входиране на начални документи, но не и по отношение на документообротите, каза експертът. В Ирландия има нещо като ценоразпис, в който може да се види спрямо локацията и вида застрояване колко би струвало разрешителното за строеж.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.

Свързани новини