Отидете към основна версия

3 606 8

Община безплатно ремонтира частни жилища

  • испания-
  • ремонт-
  • община-
  • жилища-
  • наем-
  • собственик

Има едно условие – реновираните имоти да се отдават под наем

Снимка: Shutterstock

Испанската автономна област Естремадура иска да обнови своя жилищен фонд и да създаде нови възможности за отдаване под наем на достъпни цени. За тази цел регионът стартира програмата Rehabita, която се състои в прехвърляне на недвижими имоти на държавната компания Urvipexsa в замяна на безплатното им възстановяване и последващо отдаване под наем.

Доходите от наем трябва да покриват разходите за обновяване, когато е възможно. След като инвестицията се изплати с наема, реновираният дом се връща на собственика.

Целта е да се рехабилитират някои от съществуващите празни къщи в района на Естремадура, като се улесни обновяването в съответствие с критериите за енергийна ефективност.

Забележителните цели на тази мярка включват възстановяване на празни домове, подобряване на енергийната ефективност, възстановяване броя жители, рехабилитация на градските центрове и осигуряване на достъп до жилища.

Град Оливенса вече започна реставрацията на първите четири къщи, принадлежащи на болницата и Santa Casa de Misericordia de Olivença, които приеха публичната покана и ще бъдат управлявани от Urvipexsa в продължение на 15 години.

Ще бъде извършена цялостна рехабилитация на тези четири къщи с частична подмяна на покрива, аеротермална енергия и енергийни подобрения, което ще означава намаляване на потреблението на невъзобновяема първична енергия с повече от 60%.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

Свързани новини