Отидете към основна версия

4 155 27

Австралия не разрешава на Русия да построи ново посолство

  • австралия-
  • русия-
  • посолство-
  • земя-
  • наем-
  • договор

Австралия прекрати договора за аренда на земя, на която да бъде построена сградата на новото руско посолство

Австралийското федерално правителство анулира договор за наем от 2008 г. за място за строеж на нова сграда на руското посолство. Премиерът Антъни Албанезе заяви, че законопроектът е внесен в австралийския парламент.

Албанезе поясни, че основната причина за решението за прекратяване на договора за наем, което Федералният съд на Австралия по-рано потвърди, са опасения за сигурността. „Ще действаме бързо, така че наетата земя да не се превърне в официална дипломатическа мисия на Русия“, каза премиерът, отбелязвайки, че „австралийското правителство е получило предупреждение, че наемането от Руската федерация на обект, разположен в непосредствена близост до сградата на федералния парламент представлява заплаха за националната сигурност." „Това решение се основава на много конкретни препоръки по отношение на характеристиките на обекта и това, което се планира да бъде построено върху него, по отношение на потенциална намеса в парламентарните дейности“, казва Албанезе.

Руското посолство в Австралия заяви, че законодателният акт за прекратяване на договора за наем е „следващата стъпка на Албанезе по пътя на умишлено и последователно разрушаване на отношенията с Москва“. "Никой не може да се съмнява в чисто политическите мотиви на недостойния шум около обекта, който продължава от много месеци. Съвсем наскоро (на 31 май) австралийското правителство беше принудено да признае в съда незаконността на миналогодишната си опит за избор на терена и претенциозността на тогавашните препратки към неспазване на условията по договора за наем.

„Ще анализираме враждебните действия на Канбера, включително от гледна точка на международното право, и ще отговорим по адекватен начин“, каза ръководителят на руската дипломатическа мисия в Австралия Алексей Павловски.

Очакван път на законопроекта в парламента

Законопроектът за принудително прекратяване на договора за наем, който беше представен в парламента от министъра на вътрешните работи Клеър О'Нийл, се очаква да бъде приет възможно най-скоро. „Това е абсолютно необходимо за защита на нашата национална сигурност и нито правителството, нито парламентът ще се отклонят“, подчерта вътрешният министър, като също така каза, че властите няма да се намесват по никакъв начин в пряката дейност на руското посолство в Канбера.

Одобрението на законопроекта от парламента ще позволи на властите да заобиколят решението на Федералния съд на Австралия, което потвърди законността и валидността на договора за наем, и да го прекратят, въпреки факта, че на обекта вече се извършват строителни работи.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.

Свързани новини