Отидете към основна версия

10 630 11

Още една община налага данък върху пустеещите жилища

  • испания-
  • жилища-
  • пустеещи-
  • данък

В испанска провинция новата мярка ще засегне 4000 собственици

Снимка: Shutterstock

Испанската автономна област Естремадура одобри данък върху празните жилища. Тя ще започне да го начислява от 1 януари 2024 г. Засегнатите данъкоплатци ще трябва да направят първото плащане до 2025 г. Данъкът се регулира от новия жилищен закон на Естремадура, който беше одобрен на последното пленарно заседание на законодателния орган след специална процедура.

С посочения данък ще се облагат юридическите лица (банки, фирми и инвестиционни фондове), притежаващи над пет жилища, които остават празни без уважителна причина за период от 1 година с натрупване.

Съветът на Естремадура изчислява, че това ще засегне около 4000 жилища, което в крайна сметка ще помогне да се съберат около 2 млн. EUR в бюджета.11,25 EUR/кв.м празно жилище над 4000 кв.м. Така данъкоплатец с имот от 10 000 кв.м ще трябва да плати 97 000 EUR.

Крайната цел на този данък е да се намеси на жилищния пазар, за да намали цените на наемите в региона: да попречи на големи компании да трупат празни жилища и да повишават цените поради липса на предлагане.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 13 гласа.

Свързани новини