Отидете към основна версия

3 762 4

Спад в предлагането на жилища

  • испания-
  • жилища-
  • предлагане-
  • спад

С 5% по-малко оферти на испанския пазар

Снимка: Shutterstock

Предлагането на жилища за продажба в Испания е намаляло с 5% през първото тримесечие на 2023 г. спрямо същия период на миналата година, според проучване, публикувано от Idealista. Този спад представлява ускоряване на темпото, регистрирано в края на 2022 г., когато наличното предлагане спадна с 3%.

В 41 испански столици сега има много по-малко къщи за продажба, отколкото преди година. Намалението е 42% в Сеута и 40% в Куенка, 29% в Авила и 26% в Уелва. Сред основните пазари най-големият спад беше в Аликанте (-25%), следван от Валенсия (-20%), Палма (-16%), Барселона (-11%), Малага (-9%) и Севиля (- 2%). Мадрид (4%) и Билбао (6%) са единствените два големи града, където предлагането се е увеличило.

На регионално ниво ситуацията е подобна на миналата година. Санта Крус де Тенерифе има най-голям спад в предлагането, спад от 30% на годишна база. Следват Куенка (-25%), Авила (-18%), Валенсия (-18%), Сеговия (-17%) и Ла Коруня (-15%). В провинция Барселона предлагането е спаднало само с 1%, докато в Мадрид се е увеличило с 4%.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини