Отидете към основна версия

18 312 24

Собствениците на стари имоти заемат изчаквателна позиция

  • imot.bg-
  • жилища-
  • гергана тенекеджиева-
  • адрес-
  • airbnb

25% от реализираните сделки с жилища от началото на годината са с новопостроени имоти

Снимка: М. Богданова ©

Пазарът на недвижими имоти продължава да се променя. Една от промени засяга краткосрочните наеми. Новината че се обмисля Airbnb да се върне в първоначалния си вид, а именно собственикът да отдава под наем свободна стая в собственото си жилище, също ще допринесе за промяна на пазара. Тя обаче няма да е съществена, смятат анализатори. Какво ще правят тези собственици, които са купили с инвестиционна цел жилища, какъв е техният дял сред купувачите? Отговор на тези въпроси дава в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти у нас imot.bg изпълнителният директор на агенция „Адрес“ Гергана Тенекеджиева.

Как ще се отрази на пазара на наеми и на инвестиционния пазар идеята Airbnb да се върне в първоначалния си вариант, а именно да се отдава под наем свободна стая в обитаемо от собственика жилище?

Ще има нова платформа, която няма да се казва AirBnb, а ще се казва по друг начин. Това, което е разработено като модел до този момент, е нещо работещо. Много хора купуват жилище, за да го отдават на краткосрочен принцип, много хора търсят, когато отидат в друга държава или град, имот, който да не е обвързан с хотелно настаняване и това им харесва. Дали ще се нарича AirBnb не знам.

Какъв е делът на хората, които купуват с инвестиционна цел жилища от началото на текущата година?

Между 20% и 22%. Останалите са за лично ползване.

Данните на сайта imot.bg показват, че в ТОП 5 на най-търсените квартали в София от началото на годината се наблюдава спад в търсенето и предлагането на жилища спрямо същия период на миналата година. На какво се дължи това?

При всички положения търсенето спадна спрямо това, което беше преди 1 година. Относно предлагането, то има собственици, които изчакват. Това са предимно имоти от вторичния пазар.

Кога ще станем свидетели на по-активен вторичен пазар, отчитайки наличието на активно строителство на жилища?

В момента, в който се усети необходимост или че е дошъл моментът да се излезе от инвестицията. През последното тримесечие 30% се случва, за да излезеш от инвестицията, т.е. купил си и сега е моментът да продаваш.

Какъв е процентът на сделките ново и старо строителство?

Около 25% са сделки с имоти от първичния пазар, а останалите 75% са със стари жилища.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 20 гласа.

Свързани новини